10 éve köztestület

2021.11.19. 09:10

Jahoda Maja és Hefter László kiállításával ünnepelte jubileumát az MMA Győrben

A kisalföldi megyeszékhelyen ünnepelte a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) köztestületté alakulásának 10. évfordulóját. A jubileumi alkalommal nyitották meg a győri Múzeumházban Jahoda Maja Ybl Miklós-díjas belsőépítész és Ferenczy Noémi-díjas textilművész, az MMA rendes tagja és Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész, az MMA levelező tagja alkotásaiból összeállított tárlatot.

Simon Roberta

2021.11.18. 10 éves a Magyar Művészeti Akadémia, Hefter László és Jahoda Maja kiállítása, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

– Művészet nélkül lehet élni, de nem érdemes – hangsúlyozta beszédében Kiss János Kossuth-díjas balettművész, koreográfus, az MMA alelnöke, aki szeretett városában, Győrben köszönthette a 10 éves MMA tagjait.

 

– Hatalmas megtiszteltetés nekem, hogy Győrben ünnepelhetjük meg közösen a Magyar Művészeti Akadémia köztestületté alakulásának 10. évfordulóját. Külön öröm számomra, hogy számos akadémikussal és ösztöndíjassal büszkélkedhetünk. Nyugat-Dunántúlon Győr, Pannonhalma fontos kulturális csomóponttá vált. A táncművészet legnagyobb ünnepének, a Magyar Táncfesztiválnak is Győr ad otthont évről évre, biztosítva szakmai találkozókat is. A város volt az egyik helyszíne a Budapesti Vonósok hangversenykörútjának, ahol a Zeneművészeti Tagozat akadémikusainak művei szerepeltek műsoron. Itt rendezték meg a XV. Országos Hegedűverseny regionális fordulóját is a Zeneművészeti Tagozat támogatásával. A győri Richter Teremben adta elő a Győri Filharmonikus Zenekar a „Mesék a zenében” című szimfonikus zenekari hangversenyt, melyben Balassa Sándor, Dubrovay László, Kovács Zoltán, Nógrádi Péter és Tóth Péter akadémikusok szerzeményei csendültek fel. A Győri Nemzeti Színházban zajlott 2017-ben a IV. Párbeszéd a magyar színház jövőjéért című előadó-művészeti szakmai konferencia, amely számos színházszakmai kérdést tárgyalt az országos évadnyitó keretében. Az évente összehívott találkozó a szakma jelentős eseménye, ahol a színházművészet szinte minden területéről érkező résztvevők időről időre áttekintik a hazai színházi élet aktuális kérdéseit és megfogalmazzák a színház jövőjéről alkotott elképzeléseiket is. Idén a győri bencés gimnázium dísztermében rendezték A szakralitás misztériumai címmel a Színházművészeti Tagozat vándorkiállítását is – fejtette ki lapunknak Kiss János.

Az alelnök beszédét követően dr. Dézsi Csaba András polgármester emlékezett meg a művészet életünkben betöltött szerepéről. Az évforduló alkalmából Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke is ellátogatott a jeles eseményre és méltatta a köztestületet.

– A Magyar Művészeti Akadémia köztestületté válása óta számos jelentős kulturális eseménnyel, programmal, pályázattal van jelen az ország teljes területén, valamint a határokon túl is. A nyugat-dunántúli régióban ugyancsak több esemény valósult meg az MMA szervezésében, illetve támogatásával, valamint akadémikusaink közül többen is személyes szálakkal kötődnek a régióhoz. Ezt a munkát szeretnénk tovább folytatni a következő évtizedben is, mert hiszem, ahhoz, hogy méltó életet élhessünk, a művészet elengedhetetlen – fogalmazott Vashegyi György, az MMA elnöke. Említést tett arról is, hogy az MMA alapjait Makovecz Imre közel harminc éve alapította civil egyesületként, aki sajnos már nem tudta megélni köztestületté válását. Az elmúlt egy évtizedben sikerült felépíteniük egy fiatal intézménycsaládot, melynek eszméje viszont az emberiséggel egyidős.

A megnyitón Reményi Attila Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, az MMA rendes tagja szerzeményét Simon Bence ütőhangszeres prezentálta. Az estet Bede-Fazekas Csaba Kossuth-díjas operaénekes, színművész előadása tette még varázslatosabbá, akit Silló István karmester és zeneszerző kísért zongorán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában