kiállítás

2021.07.02. 14:25

A győri Hild József iskola jubileumi kiállítása az Árkádban – fotók

Az iskolatörténeti kiállítás a HILD 75 éves múltját mutatja be archív fotók, tárgyi emlékek, korabeli szakmai eszközök felhasználásával és betekintést enged az intézmény mindennapjaiba. Bemutatja a diákok és a tanárok munkáját, azt a szerteágazó tevékenységet, amellyel a jövő építész nemzedékeit képzik.

kisalfold.hu

2021.07.02. 75 éves Hild József Építőipari Technikum kiállítás megnyitója a 15 éves Árkádban, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

A Hild-iskolában fontos szerepet játszik az oktató-nevelő munkában az a különféle sokrétű programlehetőség, amely a diákok szakmai elmélyülését segíti. Ezek választható tevékenységként is nagyban segítik a diákok tanulási motivációját, rangot, és egyben vonzerőt adnak az iskolának, s nem csupán színesítik a diákéletet.

 

Ilyen programlehetőségek a nyári szakmai táborok (erdélyi népi építészeti felmérő tábor, műemlékvédelmi gyakorlat a szentendrei Skanzenben, a korszerű energiatudatos építészet tematikájú tehetséggondozó szakmai táborok), 4 hetes külföldi szakmai gyakorlat Észtországban, cserediák-kapcsolat, külföldi szakmai gyakorlat a Wiener Neustadt-i, és az Udinei műszaki szakközépiskolában. Gyümölcsöző az együttműködés a közgyűjtemények és az iskola között.

A kiállítási tablókon az iskolatörténet, az iskolai élet jeles pillanatai mellett a mára már nemzetközi hírűvé vált építészeti felmérő táborok eredményei láthatók. Különböző fotódokumentációk, felmérési rajzok formájában természetesen a teljesség igény nélkül, de egységes képet adva az intézmény értékmentő tevékenységéről.

A Hild iskolában 25 éves hagyománya van a nyári építészeti felmérő táboroknak. A hosszú évek alatt értékes dokumentumok tárgyi emlékek gyűltek össze. A táborokban végzett munka nyomán mára a Kisalföld több falujában elvégzett település-szerkezeti vizsgálatokon túl műemléki védettségre érdemes lakóházak, porták, szakrális kisemlékek felmérésére, dokumentálására került sor, melyek közül néhány ma már csak a bemutatott tablókon látható.

A kiállítás tematikusan mutatja be a Kisalföld különböző tájegységeinek, mint az Alsó-szigetköz, a Fertő kultúrtáj világörökségi helyszín, a Rábaköz, a Sokorói-dombság, vagy a Tóköz jellegzetes népi építészetét, illetve kitekintést nyújt más vidékekre is, mint a Külső-Somogy, vagy a Határtalanul szakmai utakon bejárt erdélyi tájegységek.

A kiállításhoz kapcsolódóan az iskola tanárai és diákjai több alkalommal is jelen lesznek és tartanak interaktív kiállítás bemutatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában