Hetvenöt koncert lesz a nyáron

2021.06.29. 08:36

Az udvarokba költözik a Győri Filharmonikus Zenekar

Zenélő udvarok címen ma este veszi kezdetét a Győri Filharmonikus Zenekar nyári koncertsorozata. Az együttes ezzel egy ötven évvel ezelőtt született hagyományát éleszti fel.

Sperling Krisztina

A tervek szerint a város mintegy 75 helyszínén találkozhatnak a zenekedvelők az elkövetkezendő hetekben, hónapokban a társulat művészeivel. Győr 750. születésnapja alkalmából ezzel szeretnék megajándékozni a győrieket.

Egy plakát inspirálta

Pontosan ötven éve, 1971-ben Pintér Ferenc kezdeményezésére indult útjára a sorozat, de az elmúlt időszakban nem mindig volt porondon. Akkoriban nemcsak a filharmonikus zenekar művészei játszottak, hanem meghívott előadók is szórakoztatták a közönséget. Egyik ilyen volt Gidon Kremer hegedűművész, aki a zeneiskola udvarán adott koncertet – idézte fel Ősz Gábor, az együttes igazgatóhelyettese.

„Rábukkantunk ennek a fellépésnek a plakátjára, ez inspirált bennünket, hogy új tartalommal megtöltve élesszük fel ezt a szép hagyományt” – mondta el az igazgatóhelyettes.

Színes programterv, változatos helyszínek

Ami a fellépőket illeti, a szólistáktól kezdve a különféle kamaraegyütteseken át a tizenhárom tagú fúvósegyüttesig nagyon változatos a kínálat. Előadásukban a Bach-szvitektől kezdve a filmzenéken át a Mozart-divertimentókig bőséges kínálatból válogathatnak az érdeklődők.

A helyszíneket az adott együtteshez igazítva igyekeznek megtalálni. Olyan nyitott udvarokban szólalnak meg különböző – akár már működő, akár erre az alkalomra összeállt – formációk, amelyeknek kiváló az akusztikájuk, így nincs szükség hangosításra. Így alakul át koncerthelyszínné többek között a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Lapidáriuma, a Borsos Miklós-múzeum, a Hotel Klastrom, a Püspökvár és a bencés gimnázium udvara is. Az együttes az önkormányzati képviselőket is felkérte, hogy javasoljanak a körzetükben olyan szabadtéri helyszíneket, ahol szívesen fogadnák a fellépőket. Ha vannak olyan magánszemélyek, akik meghívnák az együttest és felajánlják az udvarukat, oda is örömmel elviszik a muzsikát.

Esőnap nincs

A koncertsorozat az időjárás függvényében alakul és a zenekar tervei szerint szeptemberig tart. A héten három helyszínen adnak koncertet, amelyek díjmentesen látogathatóak. A kisebb formációk bemutatkozásai a későbbiekben is ingyenesek lesznek, míg a nagyobb, kamarazenekari produkciókra jelképes, 750 forintos belépőjegyet kell váltani. Ősz Gábor hangsúlyozta, rossz idő esetére nem hirdetnek esőnapot.

A sorozat első heti programja

06. 29., kedd, 18 óra: Szalonzene – Kőtár (Bécsi kapu tér 5.). Közreműködnek: Csikár Enikő, Burai Zsolt, Budai Sándor, Dombi Rajmund, Kecskés Tamás, Sebestyén Péter.

06. 30., szerda, 18 óra: Vonóstrió – Borsos Miklós állandó kiállítás udvara (Apor Vilmos püspök tere 2.). Közreműködnek: Bónitz Márton, Farkas Kálmán, Horváth Barnabás.

07. 01., csütörtök, 18 óra: Fúvósötös – Borsos Miklós állandó kiállítás udvara (Apor Vilmos püspök tere 2.). Közreműködnek: Fejes Ágnes, Bánfi-Nemes Réka, Karvaly Szilárd, Anderkó Dániel, Dankos Ferenc.

A soron következő koncertekről a Győri Filharmonikus Zenekar hivatalos honlapján és egyéb online felületein tájékozódhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában