A lélek útja

2020.09.15. 11:02

A költő utolsó útja – Radnóti Miklós emlékutat tartottak Győr és Abda között – galéria

A Radnóti-emlékútból hagyományt szeretnének teremteni a szervezők.

kisalfold.hu

2020.09.17. Radnti Emlkmenet Gyrtl Abdig, Dr. Fzfa Balzs, Fot: Csap Balzs Kisalfld

Fotó: CSAPO BALAZS

Csütörtök – Galéria a hagyományteremtő szándékkal szervezett emlékútról

Korábban – Radnóti-emlékmenet indul Győrtől Abdáig csütörtökön

„Tavaly emlékeztünk Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulójára. 2019. augusztus 31. és szeptember 24. között Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, versvándor gyalogosan bejárta a költő és a bori munkaszolgálatosok utolsó útját Bortól Abdáig. A 850 kilométeres út utolsó szakaszán, Győrtől Abdáig több száz diák és felnőtt kísérte a tanár urat. Akkor fogalmazódott meg az elhatározás a kísérő pedagógusokban és Abda község polgármesterében Szabó Zsoltban, hogy 2020-tól minden évben szeptember 17-én Radnóti-emlékmenettel tisztelegjenek a tragikus sorsú költő és a háborúk névtelen áldozatai előtt” – közölte Rixerné Szokodi Kornélia szervező.

A szervezők azért választották ezt az időpontot, mert Radnóti Miklóst és 3200 társát ezen a napon (1944. szeptember 17.) indították Borból Magyarország felé.

A tervezett program

12:45 Gyülekező a győri Kazinczy Gimnázium előtt

13:00 Indulás, útközben Pintér Ildikó magyar tanárnő megemlékezése a Melocco-szobornál

15:30 Érkezés az abdai Radnóti Emlékhelyhez. A résztvevőket köszönti Szabó Zsolt, Abda község polgármestere, beszédet mond Fűzfa Balázs irodalomtörténész és Tóth Péter Lóránt tanár, versvándor, imával emlékezik meg a mártírokról Dévényi Dávid a győri zsidó hitközség kántora.

A menethez bárki, bármelyik szakaszon csatlakozhat. A szervezők kérik a résztvevőket, hogy egy kavicsot vagy egy szál virágot hozzanak magukkal. Az emlékmenetben mindenki saját felelősségére vesz részt, kérjük a járványügyi ajánlások betartását!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában