Bortól Abdáig: A halottak útja az életet hirdeti 850 kilométeren át – videó, fotók

Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versvándor nyár végén tragikus utat járt be huszonnégy nap alatt. Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulóján haladt az „Erőltetett menet” összes stációján. A 850 kilométeres út Borból, az egykori gyalázatos munkatábortól indult és szűkebb pátriánkban, Pannonhalmán, Győrben és Abdán ért véget.

Oly korban éltem én e földön,
mikor az ember úgy elaljasult,
hogy önként, kéjjel ölt,
nemcsak parancsra.
Töredék

Radnóti Miklós haláltusája nemzetünk tragédiája. A költőt ’44 májusában hívták be harmadszor; korábban kétszer vett részt a Magyar Királyi Honvédség kötelékében munkaszolgálaton. Radnótinak 6200 szerencsétlen társával együtt a mai Szerbia területén lévő Borban kellett dolgoznia borzasztó körülmények között, rézbányában. A munkaszolgálatosok csontsoványra fogytak, de így is napi tíz órában kellett robotolniuk.

Ahogy közeledett a front Bor felé, a munkaszolgálatosokat egyre több erőd- és sáncépítési munkálatba vonták be. 1944. szeptember 17-én két részre osztották a tábor foglyait, s két hullámban tervezték hazaindítani a munkaszolgálatosokat a közelgő Vörös Hadsereg elől. Az egyik emberséges tiszt, aki ismerte Radnótit, intézte a költőnek, hogy az első transzportba kerüljön.

A szándéka az volt, hogy így előbb kaphat egészségügyi ellátást az ekkorra 45 kilóra fogyott költő. A jóindulatú segítség vezetett közvetve pár héttel később Radnóti halálához. A munkaszolgálatosok első csoportja útnak indult, Radnóti is helyet kapott az egyik vagonban. A második ütemre nem került sor. Tito partizánjai felszabadították az ott maradt háromezer táborlakót.

Rongyosan és kopaszon, horkolva repülnek a foglyok,
Szerbia vak tetejéről búvó otthoni tájra.
Búvó otthoni táj! Ó, megvan-e még az otthonom?
Hetedik ecloga

Radnóti Miklós és 3200 munkaszolgálatos sorstársa útját járta be Tóth Péter Lóránt Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó. A történelem és testnevelés szakos középiskolai tanár „A lélek útja” című gyalogos zarándoklat során Szerbia, Horvátország és Magyarország száz települését érintette.

Miután a versvándor végzett a napi távval, a magyarok lakta települések közül 22 helyszínen emlékezett a tragikus sorsú költőre, illetve az értelmetlen pusztítás ártatlan, névtelen áldozataira. A Bori notesz verseiből és Kőszegi Ábel Töredék című könyvéből összeállított másfél órás, szívszorító monodrámát Pannonhalmán kétszer is előadta, késő délután a helyi művelődési házban, majd rövid szünetet követően a bencés gimnázium kollégiumában.

„Hogy milyen gondolatok kavarogtak bennem az út során? Kettős érzések kerítettek hatalmukba. Nem volt depresszióm, de mélyen érintett, hogy 3200 embernek ez az út jelentette a földi poklot. Bortól Abdáig a menet mozgó vesztőhely volt. 850 km-nyi kínszenvedés után 1500-an értek a Győr közeli településre. A halottak útján változtatni nem tudunk. Az életet azonban kötelességünk hirdetni. Radnóti is élni akart, haza szeretett volna jutni szerelméhez, Fannihoz. Hitt abban, hogy a jövő tartogat számára feladatot a második világégést követő újjáépítésben” – mondta Tóth Péter Lóránt.

Gyökér vagyok magam is most,
férgek között élek én,
ott készül e költemény.
Gyökér

A sors fura igazsága, hogy Radnóti Miklós költészete Borban és a Magyarországig tartó hazaút során olyan magas dimenziókba emelkedett, amelyekre az egyébként gazdag hazai líratörténet során kevés példát említhetünk. A szerbiai indulás előtt Radnóti odaadta egyik ott maradó társának a bori verseit, aki révén többek közt megismerhette a világ a „Levél a hitveshez” vagy a „Hetedik ecloga” című költeményeket. Így történhetett, hogy Radnóti említett versei a költő életében, októberben megjelentek Temesváron.

„A versek ereje is sugallta, hogy élnie kell Miklósnak, él és visszajön” – írta a jóbarát egyetemi tanár, Ortutay Gyula a Bori notesz előszavában. Ép ésszel fel nem fogható, hogy a végletekig gyengült Radnóti honnan merített erőt, hogy a gyilkos távok után elővegye besározott kis füzetét és csodálatos sorokkal „üzenjen” a világnak.

„Amikor egyedül baktattam az úton, vagy imákat mormoltam az áldozatokért, vagy Radnóti-verseket szavaltam. Sokat gondolkodtam azon, hogy mi volt a célja a Jóistennek a Bori notesszal. A kis füzettel örök értékű versek tértek vissza a túlvilágról a költő exhumálása után 1946-ban. Földöntúli a hang, megfejthetetlen a titok, de amit közvetít, egyetemes kincs” – közölte a versvándor.

Bolond, ki földre rogyván fölkél és újra lépked,
s vándorló fájdalomként mozdít bokát és térdet,
de mégis útnak indul, mint akit szárny emel.
Erőltetett menet

„Radnóti emberi tartása és nagysága, finom eleganciája számomra leginkább a »Töredék« című versében érhető tetten. A világháború poklát nem vetíti ki magyarra, németre. Ő, akit előbb kitaszított, majd halálra ítélt a saját nemzete, a végsőkig szerette a hazáját. Nincs olyan verse, amelyben sértően ábrázolta volna Magyarországot. Radnóti Miklós az élet szentségét hirdette az összes emberi örömmel, bánattal együtt, miközben a személyes tragédiájával tanít bennünket. Arra, hogy többször nem fordulhat elő az az értelmetlen vérfürdő, ami a második világháború során történt.

A gyötrelmek útját sikerült békével, élettel, szeretettel megtölteni. 2500 emberrel, köztük rengeteg kisdiákkal volt szerencsém találkozni Bortól Abdáig. Lehet, hogy naiv gondolat, de úgy hiszem, hogy közülük kerülhet ki hazánk vezetője 15–20 év múlva. Bízom benne, hogy nem felejtik el Radnóti szenvedésekkel teli útját, s ha eljön az idejük, nagybetűs emberként viselkednek majd” – búcsúzott Tóth Péter Lóránt.

Jánosi Márton és Tóth Péter Lóránt a pannonhalmi Radnóti-szobornál is szavalta a vértanú költő verseit.

Végállomás – Pannonhalmától Abdáig

Korabeli szemtanúk szerint Szentkirályszabadja és Pannonhalma között Radnóti nem bírt továbbmenni, s leült az út szélén. Az őrök megkegyelmeztek neki, s a menet végén haladó lovas kocsira rakták. Pannonhalmán egy vagy két éjszakát töltött a költő az egykori téglagyár területén. Écsen a nyilas őrök ismét lovas kocsikat rekviráltak, hogy a munkaszolgálatosokat könnyebben mozgassák. A költő kocsin ülve érkezett Győrbe feltehetőleg 1944. november 4-én. A zűrzavaros visszaemlékezések szerint a különítmény egyik vezetője a Zrínyi utcai kórházba kért bebocsátást, hogy elhelyezzék a súlyos betegeket, ám a munkaszolgálatosokat nem fogadták be.

Ezt követően indult a menet Hegyeshalom irányába. A határ közelében erődítmények, harcállások felállításán kellett dolgozniuk azoknak, akik bírták még erővel. A csoport a régi 1-es főúton, a mai Bécsi úton haladt. Ahol Melocco Miklós Radnóti-szobra áll, szimbolikus hely: több elbeszélés szerint itt döntöttek a keretlegények úgy, hogy kivégzik azokat a foglyokat, akik nem képesek folytatni az „Erőltetett menetet”. A keretlegények huszonkét embert – köztük Radnóti Miklóst – különítették el. A kivégzéseket nem itt, hanem légvonalban másfél kilométerre a Rábca-töltés mellett, Abda határában követték el.

Dokumentumfilm készül a versvándor útjáról

Tóth Péter Lóránt zarándoklatáról tizenöt részes sorozatot és két részből álló dokumentumfilmet készített a szabadkai Pannon Televízió. A sorozat első részeit várhatóan jövőre mutatják be.

Melocco Miklós győri Radnóti-szobra szimbolikus hely: több elbeszélés szerint itt döntöttek a keretlegények úgy, hogy kivégzik azokat a foglyokat, akik nem képesek folytatni az „Erőltetett menetet”. Felvételünkön a költő győri szobra és Tóth Péter Lóránt. Fotó: H. Baranyai Edina

 

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Mérföldkőhöz ért az atomerőmű-beruházás
Egyre több a fertőzött fiatal Tokióban
Immár ötödik egymást követő napja száz fölött van a napi új, bizonyított esetek száma a japán fővárosban.
Előre megírta saját gyászjelentését Ennio Morricone
A 91 évesen elhunyt zeneszerző írását kedden közlik az olasz napilapok.
Tizenkilenc év után válik a Dirty Dancing sztárja
Egy felnőtt gyermekük van a férjével.
Hamarabb túlsúlyossá válhatunk, mint elsőre gondolnánk
A testsúlyprobléma megelőzése a megfelelő étrend kialakításával kezdődik.
Gyász
„Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyánk, Nagymamánk, Dédmamám, Testvérem, Keresztanyánk és Rokonunk, FEKETE JÓZSEFNÉ életének 77. évében, hosszan tartó betegség után csendesen elhunyt. Temetése 2020. július 8-án, szerdán lesz a börcsi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Egész életeden át szívesen dolgozva, szerényen éltél, most bánatot ránk hagyva, csendesen elmentél. Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed. Drága Édesanyánk, Isten Veled! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, testvérünk, nagymamánk, dédink, anyósunk és rokonunk, JUHÁSZ IMRÉNÉ szül. Horváth Mária életének 93. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. július 8-án, szerdán 16 órakor lesz a gyirmóti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Elmegyek, mert el kell mennem. Hogy elköszönni sem tudtam, sajnálom. Tudjátok, kiket szerettem. Isten veled, földi élet, s családom! Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, testvérem, anyósom, sógornőm, rokonunk és ismerősünk, POLGÁR FERENCNÉ szül. Futó Mária ravazdi születésű, abdai lakos életének 78. évében, rövid szenvedés után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 9-én, csütörtökön 17 órakor lesz az abdai temetőben. Előtte, 16.15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk a helyi templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Ha majd alszom zúgó lomb alatt, ne zavarjátok édes álmomat. Boruljatok le halkan, csendesen, és gondoljátok, hogy nem fáj semmi sem. Ha majd rátértek ti is erre az útra, megyek elétek, találkozunk újra. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyánk, Anyósunk, Nagymamánk és Rokonunk, ÖZV. HORVÁTH JENŐNÉ szül. Nagy Aranka életének 90. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. július 9-én, csütörtökön 16 órakor lesz a tényői katolikus temetőben. Előtte engesztelő szentmise lelki üdvéért 15.15 órakor lesz a helyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Ha majd rátérünk mi erre az útra, megyünk hozzád, s találkozunk újra. Hiába omlik rád a sír komor göröngye, emléked itt marad szeretteid szívében. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, fiunk, testvérünk és rokonunk, KISS ZOLTÁN életének 50. évében váratlanul elhunyt. Búcsúztatása 2020. július 8-án, szerdán 16 órakor lesz a kónyi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Istenem, vedd térdedre Édesanyámat, ringasd szelíden, mert elfáradt. Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Szeretteim, én már elmegyek, küzdöttem sokat, de már nem lehet. Az örök haza vár, isten veletek! A lelketek mélyén mindig ott leszek! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó édesanyám, nagymamánk, anyósom, nagynénénk és rokonunk, DUSA LÁSZLÓNÉ szül. Pethő Gizella életének 74. évében csendesen elhunyt. Búcsúztatása 2020. július 9-én, csütörtökön 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Küzdöttem értetek szívvel és erővel, de mint a büszke fák, végül is ledőltem. Most szívemből kérem tőletek, szeressétek egymást, mert én már nem leszek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Férjem, Édesapánk, Nagypapánk, Testvérem és Rokonunk, ID. KRÁNICZ LAJOS gönyűi lakos életének 85. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. július 8-án, szerdán 13 órakor lesz Győrben, a Szabadi úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik búcsúztatóján részt vesznek, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Pihenj, te drága szív, már megszűntél dobogni, szerető jóságod nem tudjuk feledni. Mert elfelejteni Téged soha nem lehet, csak meg kell tanulnunk ezután élni Nélküled. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága fiunk, bátyus, szerelmem, IFJ. BAGONYI IMRE súlyos betegségben, 39 évesen elhagyta ezt a világot. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 10-én, pénteken 14 órakor a lenti temetőben lesz. Tisztelettel kérjük a kedves gyászolókat, hogy koszorú helyett egy szál fehér virággal adózzanak felejthetetlen emlékének, és a részvétnyilvánítást mellőzzék. Köszönet és mély hála a megjelenésért Imi utolsó útján. Gyászoló család
„Uram, te jónak láttad elszólítani, szent az akarat, mely így tud dönteni. És én, ha kérdezem - Miért ily hirtelen? - hallgat, és nem felel senki sem. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága fiam, testvérem és rokonunk, VÖRÖS SÁNDOR PÉTER volt ménfőcsanaki lakos életének 56. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. július 8-án, szerdán 15 órakor lesz a győrújbarát-kisbarátfalui Templom úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MOLNÁR ISTVÁNNÉ szül. Salamon Ágnes életének 65. évében váratlanul elhunyt. Búcsúztatása szűk családi körben megtörtént. Emlékét szeretettel megőrizzük. Gyászoló család
„Csendesen alszik, megpihent végleg, angyalok bölcsője ringatja már. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Testvérünk, Sógorom, Nagybátyánk és Rokonunk, RONCZ ZOLTÁN BÁLINT életének 69. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. július 9-én, csütörtökön 11 órakor lesz a rábapatonai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk MOLNÁR ERNŐNÉ szül. Szabó Edit Gabriella halálának 6.évfordulóján. A múltba visszanézve valami nagyon fáj, valakit keresünk, aki nincs többé már. Csak az idő múlik, feledni nem lehet, szívünk őrzi drága emlékedet. Örök az arcod, nem száll el szavad, minden mosolyod a szívünkben marad. Örökké szerető családod.
Fájó szívvel emlékezünk ROZSONICS FERENC Sörös halálának 1. évfordulójára! Egy váratlan percben életed véget ért, búcsúzni sem tudtál, nem volt hozzá időd. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok. Soha el nem múló szeretettel őrizzük emlékedet. Szerető családod
Soha el nem múló szeretettel emlékezünk, CSAPÓ MIHÁLYNÉ Bári Magdolna halálának első évfordulójára. Bús temető csendes susogása odamegyünk hozzád, ez marad csak hátra. Ott pihensz ahol nem fáj semmi nyugalmadat nem zavarja senki. Mindig csak egy célod volt a családodért élni ezt a halál nem tudta csak széttépni. Hiába hordjuk sírodra a virágot, eltemettük veled az egész világot. Fájdalmat nekünk csak egyszer okoztál, amikor minket örökre elhagytál. Szerető családod.
Volt valaki, akiért átsírtunk sok éjszakát, volt valaki akit nem pótolhat senki más. Megtört szívvel emlékezünk drága gyermekünkre és testvéremre DUDÁS RÓBERT halálának 6. évfordulóján. Kisfiam, hogyha hallasz! Látod, könnyes a szemem, gyere vissza kérlek, fogd meg mindkét kezem! Nem hallom a hangod, nem vársz, hogyha megyek, s előttem csak akadályok, dönthetetlen hegyek. Fáj nagyon, hogy nem vagy, a csönd is más volt veled. Hidd el, hogyha látsz most, szívem sosem feled! S ha le tudsz jönni hozzám, néha tedd meg, kérlek, s értelmet nyer napom, hogyha látlak téged. Kisfiam, hogyha hallasz! Látod, hogy kereslek, tedd széppé az álmom, és tudd, hogy szeretlek! Téged örökké gyászoló szüleid és testvéred