Bortól Abdáig: A halottak útja az életet hirdeti 850 kilométeren át – videó, fotók

Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versvándor nyár végén tragikus utat járt be huszonnégy nap alatt. Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulóján haladt az „Erőltetett menet” összes stációján. A 850 kilométeres út Borból, az egykori gyalázatos munkatábortól indult és szűkebb pátriánkban, Pannonhalmán, Győrben és Abdán ért véget.

Oly korban éltem én e földön,
mikor az ember úgy elaljasult,
hogy önként, kéjjel ölt,
nemcsak parancsra.
Töredék

Radnóti Miklós haláltusája nemzetünk tragédiája. A költőt ’44 májusában hívták be harmadszor; korábban kétszer vett részt a Magyar Királyi Honvédség kötelékében munkaszolgálaton. Radnótinak 6200 szerencsétlen társával együtt a mai Szerbia területén lévő Borban kellett dolgoznia borzasztó körülmények között, rézbányában. A munkaszolgálatosok csontsoványra fogytak, de így is napi tíz órában kellett robotolniuk.

Ahogy közeledett a front Bor felé, a munkaszolgálatosokat egyre több erőd- és sáncépítési munkálatba vonták be. 1944. szeptember 17-én két részre osztották a tábor foglyait, s két hullámban tervezték hazaindítani a munkaszolgálatosokat a közelgő Vörös Hadsereg elől. Az egyik emberséges tiszt, aki ismerte Radnótit, intézte a költőnek, hogy az első transzportba kerüljön.

A szándéka az volt, hogy így előbb kaphat egészségügyi ellátást az ekkorra 45 kilóra fogyott költő. A jóindulatú segítség vezetett közvetve pár héttel később Radnóti halálához. A munkaszolgálatosok első csoportja útnak indult, Radnóti is helyet kapott az egyik vagonban. A második ütemre nem került sor. Tito partizánjai felszabadították az ott maradt háromezer táborlakót.

Rongyosan és kopaszon, horkolva repülnek a foglyok,
Szerbia vak tetejéről búvó otthoni tájra.
Búvó otthoni táj! Ó, megvan-e még az otthonom?
Hetedik ecloga

Radnóti Miklós és 3200 munkaszolgálatos sorstársa útját járta be Tóth Péter Lóránt Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó. A történelem és testnevelés szakos középiskolai tanár „A lélek útja” című gyalogos zarándoklat során Szerbia, Horvátország és Magyarország száz települését érintette.

Miután a versvándor végzett a napi távval, a magyarok lakta települések közül 22 helyszínen emlékezett a tragikus sorsú költőre, illetve az értelmetlen pusztítás ártatlan, névtelen áldozataira. A Bori notesz verseiből és Kőszegi Ábel Töredék című könyvéből összeállított másfél órás, szívszorító monodrámát Pannonhalmán kétszer is előadta, késő délután a helyi művelődési házban, majd rövid szünetet követően a bencés gimnázium kollégiumában.

„Hogy milyen gondolatok kavarogtak bennem az út során? Kettős érzések kerítettek hatalmukba. Nem volt depresszióm, de mélyen érintett, hogy 3200 embernek ez az út jelentette a földi poklot. Bortól Abdáig a menet mozgó vesztőhely volt. 850 km-nyi kínszenvedés után 1500-an értek a Győr közeli településre. A halottak útján változtatni nem tudunk. Az életet azonban kötelességünk hirdetni. Radnóti is élni akart, haza szeretett volna jutni szerelméhez, Fannihoz. Hitt abban, hogy a jövő tartogat számára feladatot a második világégést követő újjáépítésben” – mondta Tóth Péter Lóránt.

Gyökér vagyok magam is most,
férgek között élek én,
ott készül e költemény.
Gyökér

A sors fura igazsága, hogy Radnóti Miklós költészete Borban és a Magyarországig tartó hazaút során olyan magas dimenziókba emelkedett, amelyekre az egyébként gazdag hazai líratörténet során kevés példát említhetünk. A szerbiai indulás előtt Radnóti odaadta egyik ott maradó társának a bori verseit, aki révén többek közt megismerhette a világ a „Levél a hitveshez” vagy a „Hetedik ecloga” című költeményeket. Így történhetett, hogy Radnóti említett versei a költő életében, októberben megjelentek Temesváron.

„A versek ereje is sugallta, hogy élnie kell Miklósnak, él és visszajön” – írta a jóbarát egyetemi tanár, Ortutay Gyula a Bori notesz előszavában. Ép ésszel fel nem fogható, hogy a végletekig gyengült Radnóti honnan merített erőt, hogy a gyilkos távok után elővegye besározott kis füzetét és csodálatos sorokkal „üzenjen” a világnak.

„Amikor egyedül baktattam az úton, vagy imákat mormoltam az áldozatokért, vagy Radnóti-verseket szavaltam. Sokat gondolkodtam azon, hogy mi volt a célja a Jóistennek a Bori notesszal. A kis füzettel örök értékű versek tértek vissza a túlvilágról a költő exhumálása után 1946-ban. Földöntúli a hang, megfejthetetlen a titok, de amit közvetít, egyetemes kincs” – közölte a versvándor.

Bolond, ki földre rogyván fölkél és újra lépked,
s vándorló fájdalomként mozdít bokát és térdet,
de mégis útnak indul, mint akit szárny emel.
Erőltetett menet

„Radnóti emberi tartása és nagysága, finom eleganciája számomra leginkább a »Töredék« című versében érhető tetten. A világháború poklát nem vetíti ki magyarra, németre. Ő, akit előbb kitaszított, majd halálra ítélt a saját nemzete, a végsőkig szerette a hazáját. Nincs olyan verse, amelyben sértően ábrázolta volna Magyarországot. Radnóti Miklós az élet szentségét hirdette az összes emberi örömmel, bánattal együtt, miközben a személyes tragédiájával tanít bennünket. Arra, hogy többször nem fordulhat elő az az értelmetlen vérfürdő, ami a második világháború során történt.

A gyötrelmek útját sikerült békével, élettel, szeretettel megtölteni. 2500 emberrel, köztük rengeteg kisdiákkal volt szerencsém találkozni Bortól Abdáig. Lehet, hogy naiv gondolat, de úgy hiszem, hogy közülük kerülhet ki hazánk vezetője 15–20 év múlva. Bízom benne, hogy nem felejtik el Radnóti szenvedésekkel teli útját, s ha eljön az idejük, nagybetűs emberként viselkednek majd” – búcsúzott Tóth Péter Lóránt.

Bortól Abdáig: A halottak útja az életet hirdeti 850 kilométeren át – videó, fotók

Jánosi Márton és Tóth Péter Lóránt a pannonhalmi Radnóti-szobornál is szavalta a vértanú költő verseit.

Végállomás – Pannonhalmától Abdáig

Korabeli szemtanúk szerint Szentkirályszabadja és Pannonhalma között Radnóti nem bírt továbbmenni, s leült az út szélén. Az őrök megkegyelmeztek neki, s a menet végén haladó lovas kocsira rakták. Pannonhalmán egy vagy két éjszakát töltött a költő az egykori téglagyár területén. Écsen a nyilas őrök ismét lovas kocsikat rekviráltak, hogy a munkaszolgálatosokat könnyebben mozgassák. A költő kocsin ülve érkezett Győrbe feltehetőleg 1944. november 4-én. A zűrzavaros visszaemlékezések szerint a különítmény egyik vezetője a Zrínyi utcai kórházba kért bebocsátást, hogy elhelyezzék a súlyos betegeket, ám a munkaszolgálatosokat nem fogadták be.

Ezt követően indult a menet Hegyeshalom irányába. A határ közelében erődítmények, harcállások felállításán kellett dolgozniuk azoknak, akik bírták még erővel. A csoport a régi 1-es főúton, a mai Bécsi úton haladt. Ahol Melocco Miklós Radnóti-szobra áll, szimbolikus hely: több elbeszélés szerint itt döntöttek a keretlegények úgy, hogy kivégzik azokat a foglyokat, akik nem képesek folytatni az „Erőltetett menetet”. A keretlegények huszonkét embert – köztük Radnóti Miklóst – különítették el. A kivégzéseket nem itt, hanem légvonalban másfél kilométerre a Rábca-töltés mellett, Abda határában követték el.

Dokumentumfilm készül a versvándor útjáról

Tóth Péter Lóránt zarándoklatáról tizenöt részes sorozatot és két részből álló dokumentumfilmet készített a szabadkai Pannon Televízió. A sorozat első részeit várhatóan jövőre mutatják be.

Bortól Abdáig: A halottak útja az életet hirdeti 850 kilométeren át – videó, fotók

Melocco Miklós győri Radnóti-szobra szimbolikus hely: több elbeszélés szerint itt döntöttek a keretlegények úgy, hogy kivégzik azokat a foglyokat, akik nem képesek folytatni az „Erőltetett menetet”. Felvételünkön a költő győri szobra és Tóth Péter Lóránt. Fotó: H. Baranyai Edina

 

Hozzászólások

Megijedt, hogy elkapta a vírust
Negatív lett Parti András, háromszoros hegyikerékpáros-olimpikon koronavírustesztje.
Egyre több e-autót vesznek a világon
Tavaly év végén összesen 7,5 millió rótta az utcákat.
Utolsó posztjában búcsúzik Harry herceg és felesége, Meghan
Arra azonban utaltak, hogy ez nem feltétlenül végleges.
Újra járnak az olimpiai visszaszámláló órák
Ismét elindultak a tokiói olimpiáig hátra lévő időt számláló órák az után, hogy hétfőn eldőlt, a jövő évre halasztott nyári játékok megnyitója július 23-án lesz.
Gyász
„Búcsúztam volna Tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett gyermekem, testvérem, sógorom, nagybátyánk és rokonunk, KOZMA FERENC „Bőrke” életének 52. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. április 1-jén, szerdán 15 órakor a győrszentiváni régi temetőben lesz, a jelenlegi helyzetre való tekintettel szűk családi körben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapám, nagypapám, apósom, rokonunk és ismerősünk, NÉMETH LÁSZLÓ életének 70. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. április 2-án, csütörtökön 13.30 órakor lesz az agyagosszergényi temetőben. A körülményekre való tekintettel az elhunytat szűk családi körben búcsúztatjuk. Kérjük a távol maradókat, hogy az elhunyt emlékére gyújtsanak egy szál gyertyát. Gyászoló család
„Elmentem, szeretteim, nehéz volt már élni, kopogok a Jóistennél bebocsátást kérni. Búcsúzom tőletek, nekem így már könnyebb, értem néhanapján ejtsetek egy könnyet. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyám, nagymamánk, anyósunk, rokonunk, NÉMETH FERENCNÉ volt Lébény, Gábor Á. utcai, majd Mosonszentmiklós, Liliom utcai lakos életének 92. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatásáról a jelenlegi helyzet miatt később gondoskodunk. Gyászoló Család
„Elmentem, szeretteim, nehéz volt már élni. Kopogok a Jóistennél bebocsátást kérni. Búcsúzom tőletek, nekem így már könnyebb, értem néhanapján ejtsetek könnyet. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, testvérünk, apósunk és rokonunk, CSIZMAZIA IMRE életének 67. évében betegségben, csendesen elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. Gyászoló család
„Hirtelen mentél el, köszönni sem tudtál, örökre lecsuktad csillagszemed. Vigyázunk az álmodra, te csak aludjál! Kedves Szerettünk, Isten Veled! Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesapánk, nagypapánk, dédim, apósunk és rokonunk, Csonka Gyula a Kisalföld Volán nyugdíjasa kónyi lakos életének 88. évében csendesen elhunyt. A járványra való tekintettel szűk családi körben, 2020. április 2-án 15 órakor kísérjük utolsó útjára a kónyi temetőben. Gyászoló család
„Véget ért a szenvedése, szívében nyugalom, miénkben, kik itt maradtunk, el nem múló fájdalom. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk és rokonunk, SÁNTA GYÖRGY az ENGEL HUNGÁRIA KFT. nyugdíjasa életének 65. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása április 2-án, csütörtökön 15 órakor lesz a lébényi katolikus temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH SÁNDOR növényvédelmi szakmérnök életének 60. évében, 2020. március 18-án tragikus hirtelenséggel elhunyt. Búcsúztatása Gyömörén szűk családi körben megtörtént. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy WACHTLER ISTVÁNNÉ szül. Rozsnyai Erzsébet életének 97. évében csendesen elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyám, Anyósom, Nagymamánk, Dédimamánk, Rokonunk és Ismerősünk, ÖZV. ÁRNITS PÁLNÉ Bozsanitz Mária életének 93. évében elhunyt. Temetéséről később intézkedünk. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HATOS JÓZSEF életének 78. évében váratlan hirtelenséggel elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. április 3-án 13 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Szívünk összes szeretetével emlékezünk, VÉGHELYI RAJMUND halálának 3. évfordulójára. Melletted az ember nem volt bánatos, azt sugalltad, az élet csodálatos. Most könnyes a szemünk, ennyi volt a csoda, nem fogunk feledni Téged többé soha. DRÁGA EMLÉKE ÖRÖKKÉ SZÍVÜNKBEN ÉL! Anya, apa, tesói: Klaudia, Bálint.
Fájó szívvel emlékezünk, POTYONDI IMRE halálának 25. évfordulójára! Csak az idő múlik, feledi nem lehet, szívünkben örökké él drága emléked. Bánatos feleséged, szerető gyermekeid, menyed, unokáid, dédunokáid
„Mikor a lelkem roskadozva vittem, Csöndesen és váratlanul Átölelt az Isten. (Ady Endre) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Szeretett Édesanyánk, Nagymamánk, Dédmamánk, Anyósunk, Rokonunk, ÖZV. TÜSKE ISTVÁNNÉ szül. Gulyás Erzsébet életének 98. évében örökre megpihent. A járványra való tekintettel szűk családi körben, 2020. március 31-én 17 órakor kísérjük utolsó útjára a csornai Őrangyal-temetőben. Gyászoló család
„Szeretteim, én már elmegyek, küzdöttem, de már nem lehet. A csend ölel át és a szeretet, isten veletek! Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyám, nagymamánk, dédimamám, ismerősünk és rokonunk, PÁSZLI JÁNOSNÉ Eszti néni szerető szíve 2020. március 24-én megszűnt dobogni. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. április 1-jén, szerdán 15 órakor lesz a kapuvári Szent Kereszt-temetőben. A körülményekre való tekintettel szűk családi körben kísérjük utolsó útjára. Aki szeretne megemlékezni róla, otthon gyújtson meg egy szál gyertyát a lelki üdvéért. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, dédink, apósunk és rokonunk, FEHÉR JÓZSEF csornai lakos életének 90. évében csendesen elhunyt. Felejthetetlen halottunktól 2020. április 1-jén 15 órakor veszünk búcsút, és helyezzük hamvait végső nyugalomra a csornai Jézus Szíve-templomban. Kérjük, hogy a szeretet és tisztelet jelét egy szál virággal fejezzék ki. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család