A légtér védelméért

2024.07.08. 13:55

NATO gyakorlaton a győri rakétások - Külföldön vetették be az új haderőt

Húsz NATO tagállam 3200 résztvevője – köztük a Magyar Honvédség légvédelmi rakétacsoportja – tartott kiképzést kilenc bulgáriai és romániai helyszínen a RAMSTEIN LEGACY 2024 integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlat keretében a levegőből érkező fenyegetésekkel szemben.

Kisalföld.hu

Sikeres terepgyakorlaton vannak túl a győri rakétások.

A Magyar Honvédség Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred állományából megalakított vegyes csoport vett részt a gyakorlaton, amelyen a Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ (SAMOC), az 1. Légvédelmi Rakétaosztály (NASAMS) és a 2. Légvédelmi Rakétaosztály (MISTRAL) is helyet kapott. Első alkalommal mutatták be képességeiket nemzetközi környezetben.

Tapasztalatcsere és kapcsolatápolás volt a cél.

Nagy Sándor alezredes, a RALY24 kontingensparancsnokának értékelése szerint a gyakorlat rendkívüli kiképzési lehetőséget biztosított a magyar csoportosítás számára. A technikai együttműködés mellett az eljárások egységesítése is kiemelt fontosságú volt.

Kiválóan teljesített a magyar haderő csapata.

A gyakorlat során a magyar SAMOC műveleti központ öt alárendelt csoportosítást kapott, így lengyel, német, török, román, és magyar alegységek harcvezetését és tűzirányítását hajtotta végre. Az eredeti elgondolás szerint a magyar személyzet német mentorálás mellett végezte volna feladatait, azonban a német fél már a gyakorlat kezdetén megállapította, hogy a magyar vezető állomány felkészültsége jelenlétüket nem teszi szükségessé.

Élesben is kipróbálták a legújabb rakétarendszert.

A magyar katonák szervezetten és határozottan látták el feladataikat, a NATO-eljárásoknak megfelelően. Mind technikai, mind vezetés-irányítási szempontból elérték a kiképzési célokat és kiváló eredményt értek el. A gyakorlat során szerzett tapasztalatok tökéletes alapot nyújtanak a magyar légvédelmi rakéta alegységek képességének további fejlesztéséhez.

A győri csapat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában