A gyerekek ünnepe

2024.06.20. 16:47

Tizenhetedszer is jön-jön Győrkőcfesztivál - Idén a halak is partra szálnak Győrben - videó, fotók

Tizenhetedszer is a gyerekek kezére kerül a város. Július 5-én koncerttel, óriásbáb felvonulással, fényjátékkal és a már megszokott kulcsátadó ceremóniával veszi kezdetét a 17. Győrkőcfesztivál. Az idei év szlogenje „mint hal a vízben” és ehhez kapcsolódva ezernyi vizes tematikájú programmal várnak kicsiket és nagyokat egyaránt.

Dániel Viktória

Mint, hal a vízben! az 17. Győrkőc, mottója. A fesztiválon rengeteg vizes tematikájú programmal várnak majd kicsiket és nagyokat. Fotó: Molcsányi Máté

Víz alá merült a Vaskakas Bábszínház nagyterme. Hullámok nyaldossák a színpad szélét. Az érkezők feje felett halak úszkálnak a levegőben közöttük szivárványszín buborékok lebegnek felfelé. A Győrkőcfesztivál sajtótájékoztatója épp oly mesébe illő, mint maga a rendezvény.

Az alkotásban van a Győrkőcfesztivál lelke

Évről-évre összefog a város, hogy megrendezzék az ország legnagyobb, művészeti gyermekfesztiválját.

Kocsis Rozi fesztiváligazgató kiemelte a minőség és a lelkesedés a régi, de rengeteg új művész, előadó és kézműves érkezik idén is, hogy minden korosztály számára felhőtlen szórakozást nyújtson.

– A Győrkőc amiatt különbözik minden más gyerekfesztiváltól, hogy színházi társulat szervezi. Fontos, hogy legyen az eseménynek dramaturgiája, díszletei, művészi koncepciója, mint egy előadásnak. A Győrkőcfesztivál programjainak célja, hogy a gyerekek ne csak passzív befogadói legyenek a művészetnek, hanem maguk is alkossanak.

Fiatal alkotókra szavazhatnak

Az idei év egyik újdonsága, hogy a fesztiválon megtekinthető lesz az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány nemzetközi rajzpályázatának döntős alkotásiból készült kiállítás. A tárlatot New Yorkban, Washingtonban, Stuttgartban és Rómában is bemutatják, az alkotások között szerepel két hegyeshalmi fiatal munkája is. A fesztivál legművészibb képét is megválaszthatják a gyerekek, pici arany gombokkal jelezhetik, hogy nekik melyik fiatal művész alkotása tetszik a legjobban.

A képeket később egy aukción értékesítik a befolyó összegből pedig hátrányos helyzetű gyerekeket nevelő óvodákat támogatnak.

Ingyenes programok

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállásait idén is ingyen látogathatják a győrkőc-karszalaggal rendelkező gyerekek, csakúgy, mint a programokhoz idén csatlakozó 3D Gallery-t is. Emellett számos plusz program látogatható ingyenesen vagy kedvezménnyel győrkőc-karszalaggal Győrben és környékén.

A Győrkőcfesztivál július 5-én este 19 órakor kezdődik a Dunakapu téren, ahol a Vaskakas bábszínház dalaiból összeállított válogatás-koncerttel hangolódnak az esti kulcsátadó ceremóniára. A vigasság és móka vasárnap estig tart, amely a Belvárosi Betyárok 18 órakor kezdődő koncertjével zárul.

A Győrkőcfesztivál részletes programját a fesztivál oldalán olvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában