Ellentámadás

2024.06.25. 07:35

Támadnak a vérszívók - A következő településeken irtják a szúnyogokat a héten Győr-Moson-Sopronban

Június 25-én Győr-Moson-Sopronban 8445 hektáron lesz földi kémiai gyérítés a tervek szerint a következő településeken.

Kisalföld.hu

Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

A héten hat budapesti kerületben és az ország 380 településén lesz szúnyoggyérítés. A tizenhárom vármegyét és Budapestet is érintő kezeléseket 84 ezer hektáron végzik a szakemberek.

A Duna árterületén biológiai lárvagyérítés várható, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezeléseket a Duna mentén végzik a szakemberek. A Szigetközben, Komárom térségében, a Dunakanyar településein, Budapest hat kerületében, a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében dolgoznak majd. Gyérítés lesz a Rába mentén, a Balatonnál, Baranya, Csongrád-Csanád, Somogy és Vas vármegyében is.

A Dunán levonult árhullám a folyam mentén olyan tenyészőhelyeket hozott létre, amelyek jelentős szúnyogártalmat képesek előidézni. Az áradás okozta elöntések szegélyeiből az embert is csípő fajok repülnek ki, a mélyebben fekvő területeken a napokban fejlődnek ki a lárvák. Emiatt a Duna mentén elhúzódó szúnyogártalomra lehet számítani. A korábbi esőzések és a kisebb folyók áradása, majd az azt követő meleg időjárás miatt a Dunántúl több pontján is nagy számban jelentek meg a vérszívók.

A katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés keretében többféle módszerrel zajlik a szúnyogok elleni védekezés. Az árterületeken földről végeznek biológiai lárvagyérítést a szakemberek, a mélyebben fekvő, gyalogosan nem elérhető helyeken repülőről történik a biológiai lárvagyérítés a következő napokban. Granulátumot szórnak a vízbe, ez a készítmény képes áthatolni a fák lombozatán, így a módszer az ártéri erdőkben is alkalmazható. Természetvédelmi területeken biológiai lárvagyérítés sem végezhető.

A már kikelt szúnyogok ellen a települések belterületén, a lakóövezetekben kell védekezni, a kezelések platós gépjárművekre szerelt permetező berendezésekkel zajlanak. A készítményt nagyon alacsony dózisban juttatják ki az esti és éjszakai órákban, amely néhány óra alatt le is bomlik, így a méhekre és más beporzó rovarokra nincs hatással a beavatkozás.

Június 25-én Győr-Moson-Sopronban 8445 hektáron lesz földi kémiai gyérítés a tervek szerint a következő településeken

Ásványráró

Bezenye

Darnózseli

Dunakiliti

Dunaremete

Dunasziget

Feketeerdő

Halászi

Hédervár

Hegyeshalom

Jánossomorja

Károlyháza

Kimle

Kisbodak

Lébény

Levél

Lipót

Máriakálnok

Mecsér

Mosonmagyaróvár

Mosonszentmiklós

Mosonudvar

Püski

Rajka

Újrónafő

Várbalog

Bőny

Börcs

Dunaszeg

Dunaszentpál

Enese

Ikrény

Kisbajcs

Kunsziget

Mezőörs

Nagybajcs

Nagyszentjános

Rétalap

Vámosszabadi

Vének

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában