Veszélyessé váltak

2024.06.22. 09:43

Kivágják a nyárfákat Csornán a Vilmos parkban

Az önkormányzat kivágatja a Vilmos park veszélyes nyárfáit. Arra, hogy a parkban gondok vannak, néhány héttel ezelőtt egy viharos napon kidőlt fák hívták fel a figyelmet. Játszótér, biciklis pálya és persze a városi bölcsőde van a közelben.

Cs. Kovács Attila

A veszélyes fákat kivágatja az önkormányzat.

Forrás: Csorna Város / Facebook

A csornai önkormányzat közleményt adott ki a vágással kapcsolatban.

- A Vilmos park északi szélén álló idős nyáras állapota az elmúlt évek alatt nagyon erősen leromlott. A fák gyökérzete meggyengült, a törzsük 
bélkorhadttá vált, a jelenleg tapasztalható magas belvíz miatt a talaj a fák alatt felázott. Az elmúlt hetek szélviharaiban több fa gyökerestől kifordult,
kettétört, veszélyeztetve a bölcsőde területét és a mellette levő kerékpáros pályát is. A terület átnézése megtörtént, műszeres favizsgálatok is készültek a szemrevétel során problémásnak bizonyult fákon. A területen álló fák eltávolítását sürgősen el kell végezni a közbiztonság érdekében. 

A veszélyes fákat kivágatja az önkormányzat.

A fák eltávolítása az élet-, egészség-, vagyonvédelem, valamint közbiztonság érdekében jelenleg is zajlik. A nyárfák gyorsan növő, de rövidebb élettartammal rendelkező fák. A területen levők erdészeti módszerekkel kerültek ültetésre 4-5 évtizeddel korábban. Jellemzően 35 év után megjelennek az egészségügyi problémák, a leépülés jelei a nyárfáknál, ezért a lecserélésük nem várhat tovább. 

Mivel a fák eddigi életük során sűrű térállásban (erdőként) nőttek, együtt kell őket kezelni, mert külön-külön nem tudják az erős szeleket átvészelni.
A kivágott faállomány területe felújításának megtervezése erdészeti szakértő (famérnök) bevonása mellett folyamatban van. Csorna vezetősége számára fontos, a növényzetek pótlása, ezért évről évre több száz növény (fák, virágok, zöldnövényzet stb.) kerül elültetésre Csorna közigazgatási területén, ezzel is biztosítva a zöldfelületek folyamatos növény utánpótlását, valamint környezetünk védelmét, szebbé tételét"-fogalmaz a tájékoztató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában