Szanyi téglamúzeum

2024.06.22. 09:07

Ipartörténeti ritkaság - Ritka darab, dupla téglavető került Szanyba

Ipartörténeti ritkasággal gyarapodott a szanyi téglamúzeum. Rugli Dezső Dombóvárról az ottani téglagyárban használatos, dupla téglavető sablont kapott egy ismerősétől

Kisalföld.hu

Rugli Dezső örült a ritka darabnak. Hasonlóval még ő sem találkozott.

„Legény volt a talpán, aki ezzel dolgozott, hiszen az egyes vető egész napos emelgetése is kivette az energiát az emberből” – mondta a múzeumtulajdonos. – Nagyon örülök neki, ritka darab, nekem sem volt eddig ilyen, és a szakirodalomban sem találkoztam a leírásával.

A jelzés is benne van a sablonban: II. T., azaz kettes számú téglagyár. Az igaz, hogy a segítségével hatékonyabb volt a termelés, de valóban csak a kiváló fizikummal megáldott munkások használhatták.

Agyaggal együtt ez a dupla lehetett vagy tizennégy-tizenöt kilós – fogalmazott Rugli Dezső. A szanyi múzeum egyébként nagy forgalmat bonyolít. A napokban család- és helytörténeti kutatók jártak Rugli Dezsőnél, csütörtökön pedig a helyi iskola csoportjait fogadta a kiállításon.

Rugli Dezső örült a ritka darabnak. Hasonlóval még ő sem találkozott.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában