Segítséget a halasításban

2024.06.22. 10:58

Halat kaptak az egyesületek – Háromnyaras pontyok érkeztek vármegyénk támogatott horgászegyesületeihez – Fotók

A megyei horgász szövetség minden évben támogatja vármegyénk egyesületeit, nemrég tízen kaptak segítséget a halasításban. Idén azon kisebb egyesületeket támogatták, akik két hektár alatti vízterületen gazdálkodnak. Halat kaptak a támogatott egyesületek Győr-Moson-Sopronban.

Ollári Gergely

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége az elmúlt három évben az őszi telepítésekkor támogatta a koordinálásukban telepítő egyesületeket a halszállítás költségének átvállalásával. Idén, azonban nemcsak a halszállításhoz, hanem – kimondottan megyei szövetségi keretből – a telepítéshez is tudtak támogatást nyújtani. Halat kaptak a támogatott egyesületek Győr-Moson-Sopronban.

Halat kaptak az egyesületek – Kimlén sokan szeretnek horgászni – a helyi horgász egyesület idén lesz 25 éves, a jubileum miatt különösen örültek a támogatásnak.
Halat kaptak az egyesületek – Kimlén sokan szeretnek horgászni – a helyi horgász egyesület idén lesz 25 éves, a jubileum miatt különösen örültek a támogatásnak.
Fotó: Csapó Balázs

– Azon kis egyesületeket segítettünk, akik két hektár alatti vízterületen gazdálkodnak, mivel ők méretüknél fogva elestek a MOHOSZ őszi haltelepítési pályázatától. Minden egyesület azonos mértékű támogatást kapott, 100-100 kg háromnyaras ponty árát. Mivel idegen vízterületbe nem telepíthetünk, így az összeget támogatásként utaltuk át. A telepítéseket viszont mi szerveztük meg, mivel ennyi hallal nem érdemes a termelőnek elindulnia, így a tíz egyesület halát egy többkádas halszállító autóval hozták – fogalmazott kérdésünkre Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna a megyei horgász szövetség ügyvezetője. 

Halat kaptak a támogatott egyesületek

Mint mondta: a kisebb tavaknál általában a taglétszám is alacsonyabb, ami a megnövekedett halárak mellett nehezebbé tette a gazdálkodást. Azt se felejtsük el, hogy egy kisebb tóba, egy-egy kisebb mennyiségű telepítés a fuvarozás miatt kevésbé gazdaságos, így a közös beszerzés ebben is segített. 

  • Segítenek a halasításban 
  • Közösséget is alkotnak

– Az ország egyik legnagyobb szövetsége vagyunk, 88 egyesülettel. A horgásztagság fele tíz nagyobban koncentrálódik, 49-ben száz fő alatt van a tagság, további tizenhétben 100-200 fő között. A kis egyesületek nagyon fontosak, mert színvonalas egyesületi élet van náluk. Gyermek és felnőtt versenyeket, táborokat, családi vagy épp környezetvédelmi napokat szerveznek, gondozzák a vízpartot, mindezt társadalmi munkában – tette hozzá az ügyvezető. 

Kimlén sokan szeretnek horgászni, a helyi horgász egyesület tava a falu központjában található. Taglétszámuk körülbelül 180 fő, náluk a felnőtteken kívül mintegy harmincöt kisgyermek is hódolhat a pecázás szenvedélyének. 

– Nagy segítség volt számunkra a támogatás, aminek nagyon örültünk. A tagdíjakból befolyt összeget minden évben visszaforgatjuk, és halasításra költjük. A tóban kárászok, keszegek, süllő, csuka, harcsa és ponty van elsősorban, utóbbiból most a szövetség jóvoltából plusz példányok kerültek a horgászok legnagyobb örömére. Kis egyesület vagyunk, de annál nagyobb a közösség. Minden évben vannak versenyeink, és odafigyelünk a fiatalokra is. Idén leszünk 25 évesek, így a jubileum miatt különösen örültünk a támogatásnak –fogalmazott lapunknak Krankovits Tamás, a Kimle Horgász Egyesület gazdasági vezetője. 

 

A Ciráki Horgász Egyesület igazi közösségépítő szerepet lát be a település életében. Tagságukba csak helyiek jelentkezhetnek. 

– Fél hektáron gazdálkodunk, ezért örültünk a támogatásnak. Minden ősszel telepítünk saját erőnkből is tavunkba, amibe évente körülbelül három mázsa hal kerül. Nagyon jó a közösségünk, minden évben rendezünk családi napot a falunak, ahová a település apraja-nagyja eljön. Gyönyörű halakat hozott a termelő, amiket már telepítettek is. Többen kisgyermeküket is elhozzák hozzánk a vízpartra, bízunk benne, egyszer majd ők is a tagjaink lesznek. Jó közösség vagyunk, gyönyörű környezetben –mondta el Horváth Ervin gazdasági vezető, aki szerint igaz ritkán, de kerülnek partra akár nyolc kilogramm feletti fogások is a tavukból. 

Támogatott horgász egyesületek Győr-Moson-Sopronban: Ciráki HE, Dunaszegi Morotva SHE, Enesei HE, Kimlei SHE, Kisegeri HE. (Kisfalud), Nagylózsi SHE, Pénzügyőr HE. (Hegyeshalom), Püski HE, Újkéri HE, Vági HE.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában