Árvíz

2024.06.12. 20:53

Fakadó vizek, csurgások és buzgár - Most a gátak állapota most a legfontosabb

Kisalföld.hu

Forrás: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság / Facebook

Fotó: Katula Zsuzsa

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint szerda délutánra az igazgatóság területén is intenzív áradásnak indult a Rába. A folyó mentén II. fokú készültségben 24 órás ügyeletet látnak el Nick, Uraiújfalu, Kemenesszentpéter, Pápoc és Ostffyasszonyfa gátőrjárásain. 
Ragyogónál a vízszint már csütörtökön elérheti a III. fokú árvízvédelmi szintet (300 cm). A szakaszon nyíregyházi és szolnoki vízügyesek segítik a munkát. 
Ugyanakkor a Duna intenzív apadásnak indult, Nagybajcsnál az esti órákban II. fokú készültség alá csökken a vízszint.

Nem lankadhat a figyelem, a gátak állapota most a legfontosabb 

- hívja fel a figyelmet az Országos Vízügyi Igazgatóság.

A Rábán a szokatlanul lassan levonuló árvíz fokozott figyelmet kíván a vízügyes szakemberektől. A tartósan magas vízszint miatt kiemelten fontos az árvízi jelenségek folyamatos felülvizsgálata, a töltések állapotának megőrzése - írják közleményükben.

A vízügy őrszolgálata a nap 24 órájában figyeli a védvonalakat, ahol helyenként fakadó vizek, csurgások jelentek meg és buzgárt is fogtak el kollégáink

 - írják. Hozzáteszik, ezeket a kritikus helyszíneket megjelölik és rendkívüli figyelmet fordítanak rájuk a vízügyes szakemberek, ahogyan az esetleges töltésátnedvesedéseket is ellenőrzik, hiszen most ezek a jelenségek okozhatják a legnagyobb problémát.

A Rába külföldi vízgyűjtőjén még előfordultak esőzések, futó záporok, így az ebből lehullott tetemes csapadék a felsőbb szakaszokon újabb, kisebb árhullámokat indított el a Rábán és mellékfolyóin, elnyújtva az egyébként is lassú apadást. A tegnap lehullott eső miatt Szentgothárdnál az apadás után kisebb vízszintemelkedésre számítanak, de fokozat elrendelésére már nem lesz szükség.
Körmendnél a közel 12 órás stagnálást követően mára a folyó igen lassú apadásának folytatását várják, a lehullot csapadék már érdemben nem fogja befolyásolni a vízszint mértékének csökkenését, azonban itt továbbra is III. fokú a készültség.

A Rába árhulláma jelenleg Rum térségében tart, már Sárvárnál is áradó tendencia figyelhető meg, a tetőzést ott péntekre várják a vízügy szakemberei, I. fokú készültség mellett. Itt is munkába állt a vízügy figyelőszolgálata, a zsilipeket a terhelésnek megfelelően zárják a kollégák.

Győrnél elsősorban a Duna hatása érvényesül, elnyúló tetőzés jellemzi a folyó teljes hazai szakaszát is, továbbra is lassan apadó, helyenként stagnáló vízjátékkal. 
A vízügyi szolgálat továbbra is a nap 24 órájában folytatja az ár elleni védekezést. A Rábán és a Dunán több száz vízügyes figyeli éjjel-nappal a gátak állapotát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában