Gyász

2024.06.23. 21:44

Elhunyt a Rábaköz legendás néptáncos vezetője

Gyászol a Rábaköz, gyászol a hazai néptáncos társadalom. Elhunyt Töreki Imre, a szanyi Bokréta Néptáncegyüttes legendás vezetője.

Cs. Kovács Attila

Töreki Imre 84 éves volt.

Vasárnap délután elhunyt Töreki Imre. Néptáncpedagógus, tanár, együttesvezető, néprajzkutató, helytörténész, gyűjtő, író, Szany díszpolgára. A szanyi Bokréta Néptáncegyüttesnek évtizedeken át volt a vezetője. Nélküle már nem lesz ugyanaz a Rábaköz kulturális közélete. Komoly, pótolhatatlan veszteség az ő halála. 84 éves volt. 

Töreki Imre 84 éves volt.

Régóta betegeskedett, azt tudtuk, de mindig optimistán beszélt, ha az egészségét kérdeztük. Február 29-i születésnapján találkoztunk utoljára. Terveiről mesélt, egy könyvről, amibe gyerekkorát, szülőfaluját, a vági élményeket akarta összefoglalni. A könyv megjelenését sajnos már nem érhette meg.

Töreki Imre mindig jókedélyű, mindig elegáns, mindig derűs volt. Közösséget épített maga köré, közösségi ember volt. Június 13-án feleségével együtt fogadta a Kmety-emléktúrán részt vevő diákokat. Egy hete ott volt a csornai Pántlika Néptáncegyüttes jubileumi műsorán és köszöntötte a csoportot. Aztán kórházba került, ma pedig érkezett a szomorú hír. A magyar néptáncmozgalom nagy alakja, a bokrétás zászló legendás zászlótartója megpihent.

Imre bácsi, nyugodj békében, nem felejtünk el és nagyon sokszor fogunk emlegetni!

Cs. Kovács Attila

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában