Megemlékezés

2024.06.27. 14:45

A határőrség napját ünnepelték Sopronban

Védőszentjük napját ünnepelték a soproni nyugállományú határőrök csütörtökön a BM Klub kertjében, amelyet minden évben Szent László napján tartanak.

Varga Henrietta

Az eseményen Farkas Ciprián polgármester, Simon István alpolgármester, Juhász Adrienn önkormányzati képviselő, Stöckert Tamás önkormányzati képviselő, valamint a Soproni Rendőrkapitányság vezetői is részt vettek.

Megemlékezés
Megemlékezést tartottak a nyugdíjas határőrök Szent László napja alkalmából Fotó: Szalay Károly

Az egybegyűlteket Mihályi Ervin, a Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesületének elnöke köszöntötte, aki Szent László életéről beszélt, kitérve küzdelmeire, megpróbáltatásaira és erőfeszítéseire. 

Megemlékezés
Az egybegyűlteket Mihályi Ervin, a Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesületének elnöke köszöntötte Fotó: Szalay Károly

- Szent László korán megedződött az élet iskolájában, korán előkészült a sok harcot magában rejtő uralkodói éveire. Az ő feladata volt a belső rend megszilárdítása és a külső határok biztosítása. Királyként Európában az elsők között törvényben fogalmazta meg a határőrök feladatát és kötelességét- mondta. - Egész élete, eljárásai, intézkedései a szentség jegyeit viselték magukon. Vigasztalta a bajtól sújtottakat, felemelte az elnyomottak, az árvákat segítette. Az ország minden lakója kegyes királyként emlegette, hiszen egyik legszebb jellemvonása a megbocsátás volt. Ő a magyar lovagkirály, a gyengék védelmezője - hangsúlyozta. 

- László lett a katonák védőszentje, oltalma alatt indultak csatába. Szent László emlékét azonban nem csak a katonák őrzik, hiszen a határőrség is védőszentjének tekinti - zárta beszédét.

Az ünnepi beszéd után megkoszorúzták a klub kertjében található kopjafát, ahol a városvezetés mellett a Soproni Rendőrkapitányság vezetői is lerótták tiszteletüket.

Megemlékezés
Az ünnepi beszéd után a városvezetés nevében Stöckert Tamás, Farkas Ciprián, Juhász Adrienn és Simon István koszorúzták meg a klub kertjében található kopjafát Fotó: Szalay Károly


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában