A háború pokla

2024.04.14. 06:48

Megdöbbentő videó - Eddig nem látott amerikai légi felvétel került elő Győr 1944-es bombázásáról

A Civilek Győrért Egyesület hosszú kutatómunka eredményeként megszerezte azt az egyetlen még létező filmfelvételt, amely bemutatja Győr 1944-es bombázását a levegőből, az amerikai bombázók szemszögéből.

Kisalföld.hu

1944. április 13-án 12 órakor kezdte el bombázni a szövetséges légierő Győrt. Az év során összesen 8 alkalommal érte bombatámadás a várost, minden esetben stratégia célokból. Az eddig ismeretlen, amerikai felvétel Győr 1944. augusztus 8-án történt bombázását rögzítette - közölte Kovács László, a Civilek Győrért Egyesület elnöke.

Győrt a II. világháború során az amerikai 15. Légi Hadsereg (15th Army Air Force – 15th AAF) bombázói támadták, minden esetben stratégiai célokból. 1944. április 13-án az amerikai légierő, tíz nappal az első Magyarország elleni légitámadást követően, először bombázta Győrt. Az 1944-es év során még július 2-án, augusztus 9-én, szeptember 20-án, október 7-én és 21-én, valamint november 17-én és 19-én – összesen tehát 8 alkalommal.

"A filmet az Amerikai Nemzeti Levéltár (National Archives) őrizte egy 35 mm-es cellulóz-acetát filmtekercsen egészen 2024 februárjáig, amikor a Civilek Győrért Egyesület költségén azt digitalizálták. A felvételt így sikerült hazahoznunk, és így vált lehetővé, hogy a szörnyű események 80. évfordulóján azt a magyar közönség elé tárhassuk" - tudtuk meg Kovács Lászlótól.

Kutatómunkánk célja a magyar történelem – és azon belül Győr történetének – egy darabjának felelevenítése, az utókor számára elérhetővé tétele. Tartjuk magunkat ahhoz, amit Tacitus Annales-ében olvashatunk: sine ira et studio – harag, és részrehajlás nélkül. A Civilek Győrért Egyesület Győr emlékezetét ápolja, és 1944 Győr szomorú emlékezete - olvasható a Civilek Győrért Egyesület honlapján.

Az unikális videót Győr 1944-es bombázásáról itt nézhetik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában