Ünnep

2024.03.15. 16:05

Koszorúzás, felvonulás és városi elismerések - Ilyen volt a március 15 Győrben + Sok fotó, videó

A Honvéd ligetben koszorúzással kezdődött Győrben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából szervezett ünnepség. A program a hagyományos díszalegység és a huszárok felvonulásával folytatódott a városháza előtti téren. Az ünnepséget a díszközgyűlés zárta amelyen átadták az idei városi sajtódíjakat, a díszpolgári címeket és a Pro Urbe elismeréseket.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

A 176 évvel ezelőtt történt eseményekre, a forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek Győrben is.  Sok százan követték figyelemmel a március 15-ei eseményeket. Mielőtt a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti intézet színészhallgatói előadták műsorukat dr. Dézsi Csaba András polgármester köszöntötte a népes tömeget és az emlékezőket a Honvéd ligetben. 

- Valamennyien a szívünkön viseljük magyarságunk legszebb szimbólumát, a piros fehér zöld kokárdát. Ezzel mindenki számára láthatóvá válik, hogy összetartozunk, hiszen a magyar nemzet nem ér véget az országhatárnál - fogalmazott beszédében dr. Dézsi Csaba András.

A város polgármestere úgy fogalmazott: a forradalom és szabadságharc eszméje összeköt és erőt ad, mert március 15-én nem csupán a dicső múlt hőseit ünnepeljük, hanem azokat az örök értékeket, melyek ma is útmutatást nyújtanak számunkra.

Dr. Dézsi Csaba András felidézte a Honvéd liget történelmi jelentőségét is. - Ez a tér hordozza elődeink tiszteletét. 122 éve, Kossuth Lajos születésének 100. évfordulóját ünnepelték itt a győriek, akik 1902. szeptember 19-én leleplezték az 1848-as emlékművet, a szabadság szobrát - mondta.

A Győri Nemzeti Színház igazgatójának, dr. Bakos-Kiss Gábor tanítványainak műsora után a koszorúzással folytatódott az ünnepség, majd az emlékező tömeg átvonult a városháza előtti térre, hogy végigkísérjék a díszalegységek felvonulását. A rövid időre lezárt Szent István úton felsorakozott a Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred katonái, a Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasza és a IX. gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszár Bandérium.

A polgármester a Városháza téren már arról beszélt, hogy olyan korban élünk, amelyben veszélyben van, szomszédunkban is háború dúl. - Továbbra is békében és biztonságban szeretnénk élni. A béke egyik garanciája az erős, magyar hagyományokra épülő elkötelezett hadsereg. Ezért is kiemelten fontos a hazai haderő fejlesztés, amely intenzíven megkezdődött már - emelte ki.

Díszközgyűlésen adták át a város elismeréseit

A felvonulást a díszközgyűlés követte, amelyen díjakkal ismerték el Győr szakembereit, áldozatos, példaértékű és kiemelkedő munkájukat megköszönve. 

Győr Díszpolgára címet adományozott az önkormányzat dr. Kerényi Ervin ügyvédnek, Kulcsár Béla igazságügyi gépjárműszakértőnek, Villányi Tibornak, a Győri Zsidó Hitközség elnökének és Zalán Barnabásnak, a Rába egykori vezérigazgatójának. 

Idén Pro Urbe Győr kitüntetésben részesült Ferenczi Tamás János festőművész, Molnár György fotós, valamint posztumusz díjjal ismerték el Csáky Anna költőt, amit férje vett át. 

Ezúttal négy Sajtódíjat osztottak ki, munkatársunkat, Barki Andrea újságírót is elismerték

valamint Földvári Gabriellát, a Győr+ Hetilap főszerkesztőjét és Gergely Tibort a Győr+ Televízió műszaki vezetőjét. Továbbá posztumusz díjat adományoztak Lengyel Sándornak, a Győr+ Televízió operatőrének, amit lánya, Lengyel Sára köszönt meg.

A díjözönt szintén a győri színészhallgatók előadása zárta, amelyben Szendrey Júlia naplójából hallhattak részleteket az ünneplők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában