Nemzeti ünnep

2024.03.15. 14:53

Huszárokkal ünnepelték a márciusi ifjakat Sopronban - Fotók, videó

A hagyományokhoz hűen idén is huszárfelvonulással vette kezdetét az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett soproni megemlékezés.

Varga Henrietta

Fotó: Máthé Daniella

Szinte zsúfolásig telt pénteken a Petőfi-szobor előtti tér, ahol kicsik és nagyok együtt ünnepelték a márciusi ifjakat. Olyan neves művészek tolmácsolásában hallgathatták meg a Föltámadott a tengert vagy a Nemzeti dalt, mint Lukács Sándor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész és Varga Miklós, Máté Péter-díjas előadóművész.

A délelőtti ünnepi rendezvényen Lukács Sándor és Varga Miklós mellett közreműködött a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület, a Fajkusz Banda, Ölveczky Tamás népzenész, Fajkusz Benedek Lukács, Sopron Város Fúvószenekara, valamint a Juventus Koncert Fúvószenekar. 

A megemlékezés szónoka Farkas Ciprián polgármester volt. Elmondta, hogy százhetvenhat év hosszú idő. Nemzedékek sora váltotta azóta egymást itt, a Kárpát-medencében. Voltak felfelé és lefelé ívelő korszakok, nem minden nemzedék mondhatta magát a szerencse fiának. A lánglelkű költő, Petőfi Sándor mindössze 26 esztendősen adta életét a hazáért és a szabadságért.

- Nekünk már nem halnunk, hanem élnünk kell a hazáért. Ez a sorsközösség az, amelyben otthonra, biztonságra, családra, bajtársakra és barátokra lelünk. Úgy hiszem, hogy ez nekünk, a leghűségesebb város polgárainak talán magától is értetődő. Történelmünk során számtalanszor bizonyítottuk, hogy szeretjük a hazánkat és szeretjük a városunkat, mert hisszük azt, hogy ebben a közösségben és ezen szűkebb városfalak között a múlt, a jelen és a jövő találkozik egymással. Ma sem engedhetünk 1848 szelleméből. A szabadság rögös útját most nekünk kell a következő nemzedékek előtt kiköveznünk. Amikor azt halljuk másoktól, hogy felesleges bármit is a Góliátok orra alá dörgölni, hogy hiábavaló küzdelem kiállni a saját hazánkért, a saját városunkért és a saját érdekeinkért, akkor fontoljuk meg Petőfi intelmét, miszerint „csak mozdítsd meg zászlód, s lesz sereged ezer és ezernyi”.

A megemlékezés koszorúzással zárult, ahol a város vezetői, politikusok, intézmények és civil szervezetek képviselői helyeztek el koszorúkat a Petőfi-szobornál.
Az ünnepséget követően a Pro Kultúra huszáros családi napra invitálta a résztvevőket a belváros több helyszínére, különböző kulturális programokkal. Az érdeklődők például játékos huszárkiképzésen és táncbemutatón vehettek részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában