Ez történt

2024.03.04. 13:18

Húsz éve, adományokból újult meg a győri szülészet

Erről írt a Kisalföld 10, 20 és 30 éve március 4-én.

Papp Fanni

30 éve - Hatvanöt esztendeje együtt

Nehezen éltek, de mindig akadtak segítőkész emberek

A soproni születésű Ackerler Paula és az ugyancsak soproni Kovács László 1929. március 2-án kötött házasságot. A 65. házassági évfordulóját ünneplő idős házaspár tiszteletére holnap 15 órai kezdettel ünnepséget rendez a polgármesteri hivatal családi irodája.

Forrás: Kisalföld Archív

Paula néni gyermekkorában a Széchenyi tér 14/15-ös számú házban lakott, ahol Laci bácsi - akkoriban - esztergályosként dolgozott. Az ismeretséget szerelem követte, és a két fiatal rövidesen össze is házasodott. Paula néni 20, Laci bácsi 24 éves volt ekkor. Ezután sorban születtek a gyerekek: az első 1929-ben, a tizedik 1950- ben. A házaspár 1941 óta lakik a Lehár Ferenc utca 113. szám alatt található családi házban. Paula néni - a gyereknevelés mellett - házakhoz járt mosni, Laci bácsi először favágó volt, majd az öntödében, a fűgyárban, és a városházán is dolgozott. Egy ideig Amerikában éltek, ahonnan 1971- ben jöttek haza végleg.

- Nehezen éltünk - mondja Paula néni - de mindig voltak, akik segítettek. A legnagyobb örömet a gyerekeim jelentették, akik közül mindegyik képzett szakember. Boldog vagyok, hogy szombaton valamennyien együtt lehetünk a városházán. Laci bácsi azt szeretné, ha el tudná olvasni az újságot, mert egy idő óta sajnos már nem látja a betűket. Kedvenc lapjuk a Kisalföld, amely már hosszú évtizedek óta jár a Kovács családnak.

A 65. házassági évfordulójukat ünneplő Paula nénit és Laci bácsit holnap 7 gyermeke, 22 unokája, 23 dédunokája, és 3 ükunokája köszönti majd. A jókívánságokhoz szerkesztőségünk is csatlakozik.

Évtizedes szerelmek

A Kovács házaspár szerelme példa értékű, s a mai pároknak is inspiráció lehet. Ugyancsak inspiráló a Grubits házaspár életútja, akik idén ünneplik a hatvanhatodik házassági évfordulójukat. Marica néni és Matyi bácsi a közelmúltban árulta el a hosszú házasság titkát a Kisalföld munkatársának.

20 éve - Adományokból újult meg a győri szülészet

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán tegnap adták át az 1,8 millió forintból felújított szülőszobai előkészítőt. Szintén támogatásokból tudtak megvásárolni egy 5 millió forintos műszert. A győri megyei kórház 130 ágyas szülészeti és nőgyógyászati osztályán tavaly 7233 fekvő beteget ápoltak, s 2355 szülést vezettek le. A kismamák tíz százaléka megyehatáron túlról érkezett Győrbe.

Forrás: Kisalföld Archív

Az elmúlt években a „Győri Kórházért” Alapítvány támogatásával a higiénés program keretében sikerült felújítani három vizesblokkot, valamint kialakítani az alternatív szülések feltételit kínáló szülőszobát. Az 1996-ban létrejött "Győri Szülészetért" Alapítvány folyamatosan igyekszik anyagi hátteret biztosítani a további kisebb-nagyobb fejlesztéseknek, idén egy szakmai munkát segítő 5 millió forint értékű operációs műszert szerezhettek így be.

A legutóbbi rekonstrukció óta 17 év telt el. Az évek során különösen a mellékhelyiség állapota adott okot az elégedetlenségre.

A mostani, 1,8 millió forint értékű felújítás eredményeként egy kulturált előkészítő blokk áll a kismamák rendelkezésére. Az osztályon minden segítség elkel, ezért az ott dolgozók is összefogtak, és összesen 550 ezer forintot ajánlottak fel a „Győri Szülészetért” Alapítvány számára.

Hotelkörülmények között a kismamák a győri kórházban

A fejlesztés óta eltelt húsz év, ami nem kevés idő egy intézmény életében. A győri szülészeti osztály újabb felújítását 2020-ban fejezték be, hogy a mai kor követelményeinek is megfeleljen. A beruházáshoz 268 millió forint állami támogatást kapott az intézmény – 222 millió forintot az építészetre, 47-et pedig szülőszobai eszközökre fordíthattak. Ezt az összeget még kipótolták: a kórház maga 60 millió forinttal. Időközben a szülészeti osztály a „Bababarát Kórház” címet is kiérdemelte, így az újszülött az anyával lehet gyakorlatilag huszonnégy órában.

10 éve - Mindenki Ukrajnára figyel, Győr-Moson-Sopronból is több cég exportál

Az egyre válságosabb ukrán helyzetet megérzi a forint és megérzik a magyar vállalatok is. A csőd szélén álló szomszédos országba, illetve Oroszországba Győr-Moson-Sopron megyéből is több cég exportál. A fuvarozóknak sem könnyebb...Pénzt nem, csak ígéretet kapott eddig a csőd szélén billegő Ukrajna. Hétfőn az országba érkezett az Európai Bizottság és az IMF csapata, próbálják felmérni az ország finanszírozási igényét.

Forrás: Kisalföld Archív

Megadásra szólított fel Moszkva

Oroszország ma hajnalra ultimátumot intézett a krími ukrán haderőnek, megadásra szólította fel - jelentette az ukrán hírügynökség. Oroszországban cáfolták az ultimátumot. A magyar kormányfő szerint hazánk nem része a konfliktusnak.

A források szerint Alekszandr Vitko, a fekete-tengeri orosz hadiflotta parancsnoka ma reggel 5 órai - közép-európai idő szerint hajnali 4 órai - határidőt szabott a megadásra. Eközben az ukrán belügyminisztérium sajtószolgálata azt is közölte, hogy olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint provokáció készül: ukrán katonai egyenruhába öltözött ismeretlenek meg akarnak ölni 3-4 orosz katonát, hogy ezzel törvényesítsék az orosz fegyveres erők bevonulását Ukrajna területére.
- Az orosz Fekete-tengeri Flotta stábja cáfolta, hogy ultimátumot intézett volna a krími ukrán haderőhöz és támadást terveznének ellenük. A stáb név nélkül nyilatkozó képviselője a hírt „teljes képtelenségnek” nevezte.

Szakértők szerint Oroszországnak a parlamenti felhatalmazás mellett anyagi forrásai is vannak arra, hogy hónapokig vagy akár évekig katonai ellenőrzés alatt tartsa a Krím félszigetet. Kaiser Ferenc egyetemi docens emlékeztetett arra, hogy a Krím félsziget és azon belül a szevasztopoli bázis stratégiai jelentőséggel bír. Rácz András külső munkatársa úgy vélte, nem valószínű, hogy háború törne ki Ukrajnában, amelyből várhatóan lassan az EU perifériája lesz.

Célpontok lehetnek a magyar fuvarozók is

Bár a pontos számokat nem ismerni, de a legtöbb becslés szerint már ezen a héten elfogyhat a deviza az ukrán államkasszából. Ha nem marad elég devizafedezet, és az ukrán kormány csak a hrivnya nyomtatásából fedezheti folyó kiadásait, bármikor megindulhat a hiperinfláció.

A helyzet alapvetően változni fog egy esetleges háború kialakulásánál. Akkor maguk a fuvarozók, illetve a szállítmányaik is potenciális célpontok tehetnek. Most például nagyrészt elektronikai árukat és gyógyszert szállítanak.

Győr-Moson-Sopron megyéből is több nagy cég exportál Oroszországba, illetve Ukrajnába, így nyilván nem mindegy nekik, hogyan alakul a helyzet. Befolyásuk nincs, a fejlemények ismeretében lépnek majd - ha muszáj. Az is érezhető ugyanakkor, hogy mindenki óvatosan fogalmaz, mert nem tudni, hová fajul a helyzet. Az szerencsésebb, akinek kismértékű az ukrán érdekeltsége. Az Audi Hungária Motor Kft. kommunikációs igazgatója kérdésünkre azt válaszolta: „Az ukrán eseményeknek jelenleg még konkrét kihatása nincs a vállalatra. De a fejleményeket mi is folyamatosan követjük, figyeljük.”

A Rába azt hangsúlyozta, hogy számottevő ukrán érdekeltsége nincs. A Graboplast közleményében válaszolt a Kisalföldnek: „A feszült orosz-ukrán konfliktus tekintetében a Graboplast bízik a helyzet békés rendezésében, amely a hosszabb távú kereskedelmi kapcsolatait nem érinti negatívan. Az orosz kereskedelmi kapcsolataink továbbra is működnek, de a lényegesen kisebb volumenű ukrajnai kiszállításainkban a múlt héten voltak fennakadások.”

A legnagyobb gondban láthatóan azok a fuvarozó cégek vannak, amelyek most is küldenek teherautókat, kamionokat a térségbe. Egyikük megmondta kerek perec, nem öröm most sofőrt küldeni Ukrajnába, de mást nagyon nem tehetnek. Pontosabban egyet igen: ha oroszországi (jelen esetben moszkvai) küldeményről van szó, akkor a lengyel-belorusz útirányt is választhatják. „A baj az, hogy előre lekötött, éves szerződések alapján dolgoznak a cégek. A kialkudott áron anynyira kicsi a haszonkulcs, hogy egy ilyen kerülő ezt is elviszi. Tehát nagyon nem szorgalmazzák a költségesebb megoldást a magyar cégek, de nyilván van helyzet, amikor nem tudnak mit tenni.”

A helyzet alapvetően változni fog egy esetleges háború kialakulásánál. „Akkor maguk a fuvarozók, illetve a szállítmányaik is potenciális célpontok lehetnek. Most például nagyrészt elektronikai árukat és gyógyszert szállítanak - nem kell mondani, hogy ez utóbbi mennyit érhet...”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában