A hosszú házasság titka

2024.02.21. 08:17

Hatvanhat éve jóban, és rosszban - A kópházi Grubits Mátyás és felesége, Marica néni házasságukat ünnepelték

"A hosszú házasság titka a szeretet, a megértés, a bizalom és az Istenbe vetett hit" - vallja a kópházi Grubits Mátyás és felesége, Marica néni, akik idén ősszel a 66. házassági évfordulójak ünneplik. A házaspár a házasságuk mellett mérhetetlen szeretettel és büszkeséggel mesélt gyermekeikről is.

Papp Fanni

A húszas éveik elején, a sport szeretete által ismerkedett meg a nyolcvannyolc éves Marica néni és a kilencvenhárom éves Matyi bácsi. A házaspár idén idestova a hatvanhatodik házassági évfordulójukat ünnepli, s mint mondják közös erővel, apránként építették fel az életüket. A frigyükből két fiú gyermekük született, de az évek során öt unokával és hét dédunokával is gyarapodott a család.

hatvanhat
A kópházi Grubits Mátyás és felesége, Marica néni hatvanhat évvel ezelőtt mondták ki a boldogító igent. Fotó: Máthé Daniella

- Régebben rendszeresen rendeztek sportversenyeket Kópháza központjában, ahol mindketten távol- és magasugrók voltunk. Ez által ismerkedtünk meg, akkoriban én már suszterként dolgoztam, Marica pedig iskolába járt. A szerelmünk 1958-ban teljesedett ki, amikor szerény körülmények között összeházasodtunk. Az otthonunkat közös erővel, apránként kezdtük el felépíteni, és az esküvőnk után egy évvel később született meg az első fiúnk, a Matyi. Majd pár évvel később megszületett a Sanyi is. Az évek során számos nehézséggel meg kellett küzdenünk, mert Maricának a szülés után egészségügyi problémái lettek, de mindent át tudtunk vészelni - emlékezett vissza Matyi bácsi.

 

- Hívő emberek vagyunk. Nem mondom, hogy soha ne lettek volna veszekedéseink, de kiegészítettük egymást és így tudtunk előre jutni az életben. Szerencsére egyikünk sem volt olyan makacs, hogy egy vitát ne bocsájtottunk volna meg egymásnak - tette hozzá Marica néni, aki a hosszú házasság titkáról elmondta, a legfontosabb, hogy a társak becsüljék meg egymást, és az esetleges hibákat bocsájtsák meg.

A házaspár a beszélgetés során számtalan szép emléket idézet fel, amiről egymást kiegészítve, olykor humorral tűzdelve beszéltek. Mindemellett azt is elmondták, hogyan telnek a hétköznapjaik, s milyen apróságokkal kedveskednek egymásnak. - Az évek során bejártuk közösen a világot. Több évtizede nyugdíjasok vagyunk, és korábban sokat tettünk-vettünk, de egy éve beköltöztünk a nyugdíjasotthonba, ahol nagyon jól érezzük magunkat. Igaz nem egy szobában vagyunk, mert akkor veszekednénk a televízión, de közel vagyunk egymáshoz, ami megnyugtat. Minden nap ajándék, és ahogy csak tudunk vigyázunk egymásra - mondta el a Grubits házaspár, akik útravalóként azt tanácsolják a fiatal pároknak, hogy szeressék és becsüljék meg egymást.

Házasság Hete

A múlt héten tartották Sopronban a Házasság Hetét, melynek célja ráirányítani a figyelmet a házasság és a család fontosságára. A soproni rendezvénysorozat keretében tartottak családi koncerteket és gyermekprogramokat, borkóstolóval egybekötött gyertyafényes vacsorát, szentmiséket és a témával egybefüggő előadásokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában