Megújuló falak

2024.03.10. 09:00

Alkotó- és közösségi ház lesz az öreg épületből Hövejen

Pályázati támogatásokkal újít fel egy öreg parasztházat a höveji Montázs egyesület. Színes programokat, alkotótereket terveznek a megújuló falak közé.

Cs. Kovács Attila

Igyekeznek eredeti állapotába helyreállítani a parasztházat – mondta Vargáné Molnár Zsuzsanna, a Montázs egyesület elnöke, Hövej polgármestere. Fotó: Cs. Kovács Attila

Nagy fába vágta fejszéjét a höveji Montázs Kézműhely Egyesület. Egy öreg parasztház felújítását kezdték el a faluban, ahol alkotóházat szeretnének kialakítani. A beruházáshoz pályázatokon nyertek anyagi támogatást, de nagy segítség lesz majd az egyesületi tagok és a helybeliek társadalmi munkája is. A Kisalföldnek Vargáné Molnár Zsuzsanna, Hövej polgármestere, a szervezet elnöke számolt be a részletekről. 

– A Montázs egyesületnek kézműves alkotók és egyéb szakemberek a tagjai, akik közös célokért tevékenykednek: megőrizni és átadni a térség kézműveshagyományait és a technikákat, illetve szabadidős és közösségi programok szervezése. Számos mesterség képviselteti magát a mézeskalácsostól a kosárfonóig, a fazekastól a bőrművesig. Leginkább gyerekek számára szervezünk foglalkozásokat és rájuk alapozzuk a jövőbeni működésünket is. Az épületet, ami egy közel százéves parasztház, 2021-ben vásárolta meg az egyesület a Magyar Falu Program támogatásával azzal a szándékkal, hogy közösségi teret alakítsunk ki benne. Tavaly ugyancsak a Magyar Falu keretében nyertünk a felújítására 6,9 millió forintot, illetve a Magyar Kultúráért Alapítvány pályázatán kaptunk 9,9 milliót. 

Az egyesület házára igencsak ráfér a rekonstrukció. Eléggé lela- kott állapotban van ugyanis, legutóbb raktárként hasznosították tulajdonosai. Közel százéves, és Vargáné Molnár Zsuzsanna szerint nagyon jó elrendezésű. Igyekeznek majd eredeti állapotába helyreállítani. 

– Három külön bejárata van az épületnek. Az első részből alkotóteret szeretnénk kialakítani, ahol a foglalkozásokon készített termékeket tudjuk bemutatni. Van mobil kemencénk és vannak a mesterségekhez kapcsolódó eszközeink, melyeket ott használhatnának. A középső helyiségeket tájház jelleggel rendeznénk be és a kézműves-kiállításoknak adnának helyet. Az épület hátsó felében a kiszolgálóhelyiségeket, például a vizesblokkot helyezzük el. A belső alakítás mellett a külső munkák is jelentősek lesznek. Cserélnünk kell például a tetőt, a villanyhálózatot és nincs még bent a vezetékes víz. A melléképületeket le kell bontanunk, helyükre egy félig nyitott teret képzeltünk el – ismertette a terve- ket Vargáné Molnár Zsuzsanna. A felújítást év végéig kell befejeznie a Montázs egyesületnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában