Ünnep

2024.03.15. 17:00

1848-as megemlékezés Mosonmagyaróváron a Múzeumkertben - Fotók

A nemzeti ünnep alkalmából több helyszínen is megemlékeztek Mosonmagyaróváron. A városi ünnepségnek a Múzeumkert adott otthont, ahol Árvay István polgármester mondta el ünnepi gondolatait.

Mészely Réka

A Magyaróváron hősi halált halt Soós János kecskeméti lovas nemzetőrre emlékeztetett Árvay István polgármester.

Fotó: Kerekes István

A nemzeti ünnepen megemlékező beszédeket mondtak és koszorúztak a mosonmagyaróvári emlékhelyeken. A Mosonvármegyei Múzeumnál a MOFÉM Fúvószenekar fogadta az ünneplőket.

Árvay István mosonmagyaróvári polgármester felelevenítette Soós János kecskeméti lovas nemzetőr alakját, aki 1848. október 8-án vesztette életét Magyaróváron golyó által. A hősi halott tizenkét évig feküdt jeltelen sírban, ma utca őrzi nevét.

– Álljunk ki '48 szabadság eszménye mellett, akadályozzuk meg, hogy Soós János sírja újra jeltelen legyen. Ünnepeljünk, emlékezzünk és gondolkodjunk. Halljuk meg, mit üzen a történelem – emelte ki beszédében Árvay István a városi ünnepségen.
Mit kíván a magyar nemzet? – tette fel a kérdést a városvezető. "Legyen béke, szabadság és egyetértés."

A városi ünnepen irodalmi összeállítást mutattak be a Fekete-iskola diákjai, toborzót a Lajta Néptáncegyüttes tagjai. 

„Szép a huszár, szép a huszár…” címmel ingyenes családi program zárta az ünnepet a Mosonvármegyei Múzeumban és a Múzeumkertben a Halászi Hagyományőrzőkkel, a Halászi Lovasbandériummal, festménybemutatóval és kézműves foglalkozásokkal, játékokkal.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában