Összegzés

2024.02.08. 19:51

Médiavéradás Győrben - Megbetegedések miatt ezúttal távol voltunk a tavalyi rekordtól - videó

Idén sokan lebetegedtek februárra, ezért nem sikerült megdönteni a tavalyi Médiavéradás rekordját. A nap végén kiderült, hogy 49 önkéntes nyújtotta karját, közülük egy volt első véradó. A médiavéradáson összesen 48 egység, azaz 21,6 liter vért adtunk, ezzel segítve 147 ember gyógyulását.

Kisalföld.hu

Az idei győri médiavéradáson ezúttal is részt vettek a Kisalföld munkatársai. Felvételünkön Finta Bence és Simon Roberta. Fotó: Rákóczy Ádám

Dr. Molnár Katalin regionális igazgató főorvos elmondta, hogy a jó célhoz bárki csatlakozhat, aki egészséges, elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 66-ot, és legalább 56 napja nem adott vért. A kizáró okokról a véradás helyszínén, illetve a ­veradas.hu oldalon is tájékozódhatnak.

- Ilyen lehet például bizonyos gyógysze­rek szedése, vagy egyes tartós betegségek, mint az inzulinos cukorbetegség is. Magas vérnyomással viszont adhatunk vért. Emellett egy orvosi vizsgálaton is át kell esni, ami szintén azt szűri, hogy ki adhat vért. Ezt megelőzi az ujjbegy-szúrás, amiből hemoglobin szintet mérünk, hogy kiszűrjük, ha valaki vérszegény - emelt ki.

- Karácsony után a véradó kedv lecsökken, ezért is alacsonyabb a véradók száma az év első hónapjaiban, ezért is fontos, hogy minél többen jelentkezzenek, hiszen mindig szükség van a készítményekre. Győr-Moson-Sopron évek óta kiemelkedően teljesít országos szinten. Ugyan a véradások száma az elmúlt évek során nem emelkedett, de az éves tervezetet mindig teljesítjük, akár túl is szárnyaljuk az önkéntes segítőkkel - hangsúlyozta dr. Molnár Katalin.

A regionális igazgató főorvos hozzátette: remek együttműködés van a Magyar Vöröskereszttel, akik kiváló partnereink az akciókban.

Minden vércsoportból szükség van megfelelő mennyiségű készletre ugyanis csoportazonosan adnak vért, így nem csak a nullás, hanem minden más vércsoporttal rendelkezőt várnak az év minden napján legyen az pozitív vagy negatív. Hiszen a vér mással nem helyettesíthető, egy önkéntes egy alkalommal pedig akár három emberi életet is megmenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában