Minden nap számít

2024.02.08. 13:10

Vérüket adták a győri újságírók - Még lehet csatlakozni az akcióhoz, akár három életet is megmenthetünk - fotók

A véradás az év minden napján fontos, ezért nem győzzük elégszer híradásainkban is hangsúlyozni. Évente egyszer, 2005 óta Médiavéradást szervezünk és a Győr Plusz, valamint az Oxygen Media csapatával közösen nyújtjuk karunkat, hogy beteg embertársainkon segítsünk.

Simon Roberta

Fotó: Rákóczy Ádám

Idén, február 8-án szerveztük meg az akciót a Regionális Vérellátó Központ győri telephelyén, a Magyar utca 8 szám alatt. Ezen a napon hosszított nyitvatartással, fél hatig várják az önkénteseket.

A tavalyi Médiavéradás újdonsága volt, hogy nemcsak közvetlenül a média képviselői, hanem több helyi szervezet sajtó-, illetve kommunikáció terén dolgozó munkatársa is részt vett rajta. Ez idén sincs másként, illetve ismét összekötünk az egészségügyi dolgozók véradásával.

- Idén február 8-ra esett a Médiavéradás napja, ami azért is fontos esemény, mert valamikor évtizedekkel ezelőtt Harcsás Judit, a Kisalföld újságírója úgy gondolta, legyen ez egy olyan nap, amikor a média is példamutatással áll a véradók elé. A csatornáikon keresztül egyébként az év többi részében is aktívan kommunikálják a véradás és ezzel együtt a segítés fontosságát, részvételre buzdítanak egy-egy helyszínen, eseményen. Tavaly a Médiavéradáson az egészségügyi dolgozókkal együtt összesen nyolcvanhárman jelentek meg, őket idén is megszólítottuk. Ma7-17:30-ig várjuk a véradókat a Magyar utca 8. szám alatt. Köszönjük az Oxygen Media, a Győr Plusz Média, és a főszervező Kisalföld munkatársainak azt a helytállást, amit évek, évtizedek óta tanúsítanak. Köszönjük, hogy ezzel is példát mutatnak az embereknek – osztotta meg gondolatait a távolból Kun Szilvia, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szervezetének vezetője, aki épp önkéntes kiküldetését tölti Afrikában.

A mozgalomhoz bárki csatlakozhat kora estig, aki egészséges, elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 66-ot, és legalább 56 napja nem adott vért. A kizáró okokról a véradás helyszínén, illetve a ­veradas.hu oldalon is tájékozódhatnak. Ilyen lehet például bizonyos gyógysze­rek szedése, vagy egyes tartós betegségek, mint az inzulinos cukorbetegség is. Magas vérnyomással viszont adhatunk vért. Emellett egy orvosi vizsgálaton is át kell esni, ami szintén azt szűri, hogy ki adhat vért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában