Ahol tán Mária Terézia is járt

2024.02.07. 10:04

Álláspont - Amikor helyi vállalkozó menti meg a pompás, több évszázados épületet Mosonmagyaróváron

"Adni a közösségnek (is), megmenteni egy értéket és újat is teremteni."

Mészely Réka

Régóta használaton kívül állt az ingatlan. – Mindig tetszett az épület a hatalmas, méteres falaival. Tisztelet az építőknek – vallja a tiszttartóház új tulajdonosa, Winkler Károly. Fotó: Kerekes István

Régóta elhagyatottan állt az egykor szebb időket megélt épület. Korából és korábbi funkciójából adódóan is legendák övezik. Egyik ilyen, hogy Mária Terézia is megszállhatott a falai között.

A kúria kosáríves kapujával klasszicista stílusban, középkori alapokra épült az egykori mosoni vár belterületén. A hagyomány szerint a pincéjéből, amely a hajdani mosoni vár föld alatti helyisége lehetett, alagút vezetett a magyaróvári váron keresztül a pozsonyi várhoz. Ha azok a falak beszélni tudnának! A huszadik század is számos fordulót hozott az életébe: a második világégés óta lakásokat alakítottak ki benne. A mosonmagyaróvári önkormányzat tavaly úgy döntött, árverésen válik meg az egyre rosszabb állapotban lévő ingatlantól.

A közelben élő vállalkozó, Winkler Károly szeretett bele az épületbe. Egy jó adag lokálpatriotizmus is vezérelte, amikor elhatározta, megvásárolja, felújítja és jövőt ad az egykori palotának. És egyben egy fontos életcélt is magának: örökül hagyni egy maradandó dolgot, amire utódai is büszkék lehetnek. Legyünk büszkék, hogy ilyen fantasztikus mesteremberek dolgoztak egykor a megépítésén! – vezetett körbe boldogan az ingatlan új gazdája, aki tudja, kemény fába vágta a fejszéjét. Lesz itt munka bőven, de közel a hetvenhez is erős az elhatározása: adni a közösségnek (is), megmenteni egy értéket és ezáltal újat is teremteni.

Ehhez sok erőt kívánunk a Winkler családnak: mert itt az apa után a fiúknak is lesz bőven feladatuk. Hogy a további évszázadoknak is megmaradhasson a Mosonvár utcai pompás ház.

Adni a közösségnek (is), megmenteni egy értéket és újat is teremteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában