Megszépülhet kívül-belül

2024.02.01. 17:13

Beleszeretett a Mosonvár utcai ódon épületbe, megvásárolta a mosonmagyaróvári vállalkozó

A Mosonvár utca 5–7. szám alatti egykori palota új tulajdonosa Winkler Károly vállalkozó, a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület elnöke. Történelmi értékét megőrizve közösségi célokat is szolgál majd a felújítás után.

Mészely Réka

Régóta használaton kívül állt az ingatlan. – Mindig tetszett az épület a hatalmas, méteres falaival. Tisztelet az építőknek – vallja a tiszttartóház új tulajdonosa, Winkler Károly. Fotó: Kerekes István

– Ez az épület a történelem egy szelete, melyet meg kell őriznünk. Reményeim szerint vissza tudjuk állítani a régi hangulatát, és így valóban Mosonmagyaróvár ékessége lehet – hangsúlyozta a Mosonvár utcai műemlék gazdája, Winkler Károly. Az ingatlant árverésen értékesítette az önkormányzat. Az új tulajdonos kiemelte: saját és közösségi célokra kívánja felújítani a régóta használaton kívüli egykori tiszttartólakot, ahol a hagyomány szerint Mária Terézia is megszállhatott.

A Kisalföldben többször is beszámoltunk az egykor szebb időket is megélt Mosonvár utcai ingatlanról. Az önkormányzat úgy döntött, megválik a rossz állapotban lévő épülettől és a mellette lévő telektől. 

„Nem hagyja veszni” 

A Mosonvár utca 5. szám alatt található egykori kastély pincével és két szinttel műemlék besorolású, a telek pedig kiemelten védett régészeti lelőhely. 

A régóta üres ingatlan most új tulajdonoshoz került: a közelben lakó Winkler Károlyhoz, aki úgy gondolta, nem szabad veszni hagyni egy ilyen értéket. 

– A gondolat, hogy meg kellene vásárolni ezt az ingatlant, még akkor született meg bennem, amikor néhány éve felvetődött, hogy az épületben lakásokat, az udvarán társasházat szeretnének építeni. Úgy véltem, hogy ennél többre érdemes, történelmi múltja, hangulata van, aminek meg kell maradnia a mosoniak életében – emelte ki érdeklődésünkre Winkler Károly. 

Az épülethez tartozó udvar is nagy, ott pavilonokat helyeznénk el, akár zenehallgatásra, összejövetelekre. 

Pontosan tudja, mennyi munkával jár 

A vállalkozó hangsúlyozta: ez egy intézőház volt hajdanán, környezetében, a Királydombon szép házakkal, egy szép belvárosi résszel. 

– Bízom benne, hogy előbb-utóbb sikerül majd ezt valamennyire visszaállítani, és ebből az épületből is a régi hangulat árad majd, amikor kész lesz. Egy kicsit a közösségnek, Mosonnak és Mosonmagyaróvárnak is az ékessége, dísze lenne, és nem kerül méltatlan helyzetbe. 

Winkler Károly arról is beszélt, hogy mint aki az építőiparban is dolgozott, tudja, hogy sok munka van ezzel az épülettel, de áll elébe, mert szeretné, ha az a múltját őrizve a következő évszázadoknak is megmaradna. 

Valaha torony állt a tetején 

A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület elnöke azt is megerősítette, hogy az ingatlan funkciójában közösségi célokat is szolgál majd, például rendezvények, kiállítások helyszíne lehet. 

– Az épület kívülről ugyanúgy nézett ki, mint ahogy a mostani állapotában látható. A tetőszerkezet más volt, egy toronnyal a közepén. Bízom benne, hogy ezt vissza tudom állítani. Védett épület, a cél, hogy így őrizzük meg, a történelem egy szeleteként – vélekedett Winkler Károly. Az épülethez tartozó udvar is nagy, ott pavilonokat helyeznének el, akár zenehallgatásra, összejövetelekre. 

– Közel 70 éves vagyok. Kérdés, mennyi idő adatott még nekem: az biztos, hogy a közeljövőben neki fogunk állni, erőmhöz mérten. A falak, ha néhol repedezettek is, statikailag jó állapotban vannak, a tetőszerkezet felújítása, majd a nyílászárók cseréje lesz az első. Bízom benne, hogy a fiaim is folytatni fogják ezt a munkát – tette hozzá az egykori palota új gazdája. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában