Támogatás

2024.01.31. 08:01

Sikeres volt a Széchenyi István Egyetem körforgásos hulladék-szemléletformálási projektje

Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával létrejött, 999,99 millió forint vissza nem térintendő támogatásból megvalósult „Térségi hulladék szemléletformálási és innovációs mintaprojekt” című projekt aktívan és széleskörűen bevonta a lakosságot, a térség vállalkozásait azáltal, hogy a különböző projekteseményein pontos tájékoztatást, illetve szemléltető eszközöket biztosított a hulladék alternatív felhasználására vagy megfelelő kezelésére.

Széchenyi Egyetem

A KEHOP-3.1.5-21-2021-00002 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. Célja az volt, hogy a 999.999.115 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével minél több embert vonjon be aktívan, és segítsen elsajátítani a megfelelő hulladékkezelési ismereteket, gyakorlatokat. A lakossági szemléletformálási akciók elsősorban Győrben és agglomerációs környezetében valósultak meg, a Széchenyi István Egyetem által koordinált szakértők bevonásával.

A Széchenyi István Egyetem megújította a környezetvédelemmel kapcsolatos oktatási tevékenységét és létrehozta az Alkalmazott Fenntarthatósági Tanszéket, amelynek gyakorlott oktatói is támogatták a szemléletformálás szakmai részét. A teljes projekt 2021. november 1. és 2023. október 31. között valósult meg, mely időszak alatt több mint 43.000 lakos aktív bevonását sikerült elérni.

A projekt célként tűzte ki, hogy a tevékenységek során látványos módon csökkenjen a régió hulladékképződése, valamint növekedjen a hajlandóság a megfelelő szelektív hulladékgyűjtésre. A feladat nem volt egyszerű, hiszen egyszerre kellett ösztönözni a megfelelő környezettudatos magatartást és egyben megelőzni a szükségtelen hulladékképződést. Ez csak tudatosság révén őrizhető meg hosszú távon, ezért fontos a lakossággal megismertetni a környezeti hatások pontos eredményét és okait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában