Járvány

2024.01.25. 17:41

Madárinfluenza a Rábaközben - Rábatamásiban állapították meg a betegséget

Madárinfluenza fertőző állatbetegség megállapítása miatt a vármegyei Kormányhivatal Megfigyelési/felügyeleti körzetként vett nyilvántartásba jónéhány rábaközi települést. A magas patogenitású H5N1 típusú madárinfluenza vírus okozta betegséget egy rábatamási telepen állapították meg. Az intézkedés nemcsak a gazdaságokra, hanem a háztáji udvarokra is kötelezően alkalmazandó.

Cs. Kovács Attila

Illusztráció -

Forrás: MW Archív

Fotó: Cseh Gábor

Az érintett telep körüli 10 kilométer sugarú körön belüli településeket érinti az intézkedés: 

Rábatamási, Szárföld, Farád, Jobaháza, Bogyoszló, Sopronnémeti, Babót, Veszkény, Osli teljes közigazgatási területét. Illetve Acsalag, Bősárkány, Maglóca, Barbacs, Csorna, Dör, Pásztori, Szilsárkány, Szil, Zsebeháza, Magyarkeresztúr, Mihályi, Kisfalud, Kapuvár területének egy-egy része szintén érintett.

A települések határán a fő közlekedési utakon a Madárinfluenza megfigyelési körzet feliratú táblát kell elhelyezni.

A körzetben lévő baromfitartó gazdaságokra, a háztáji udvarokra is vonatkoznak az intézkedések. Például a gazdaságok ki- és bejáratánál járművek- és személyek fertőtlenítésére alkalmas eszközt és szert kell elhelyezni. A gazdaságokkal érintkező eszközöket, járműveket, a belépő és onnan távozó személyek járműveit haladéktalanul takarítani és fertőtleníteni kell. Valamint, a járműforgalmat minimálisra kell csökkenteni.

A megfigyelési körzet gazdaságaiba baromfi és más, fogságban tartott madarak vagy háziasított emlősfajok csak a vármegyei kormányhivatal engedélyével vihetők be és onnan ki. 

Forrás: Nébih

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában