Porvihar és szívboncolás

2024.01.05. 19:00

Ez történt márciusban – Tömegbaleset, börtönkirándulás és boncolás Győr-Moson-Sopronban

Az új év első napjaiban érdemes visszatekinteni mindarra, ami az óesztendőben történt. Mi is így teszünk, és hónapról hónapra röviden felidézzük, mik voltak újságírói szemszögből a térség legfontosabb eseményei, történései. Márciusban izgalmas, rendhagyó és sajnos tragikus meglepetések érték a térség lakóit.

Dániel Viktória

Az M1-es autópályán történt tömegbaleset borzalmait (felvételünkön) nehéz feledni. De a diákok maradandó élményekkel gazdagodtak, és örülhettek az önkéntes tűzoltók és a rászorulók is. Fotó: Lakatos Péter/MTI

Porvihar a sztrádán 

Az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb tömegbalesete történt az M1-es autópályán. Negyvenkét jármű ütközött a hirtelen jött porviharban, ami másodpercek alatt szinte nullára redukálta a látótávolságot az érintett szakaszon. A mostoha körülmények között 5 kamion és 37 jármű ütközött össze, ebből 19 ki is gyulladt. A szerencsétlenség során egy ember, egy 44 éves férfi életét vesztette, a holttestet egy kiégett autó alatt találták meg. A példátlan balesetben 39-en sérültek meg: ketten életveszélyesen, tizenketten súlyosan, huszonöten könnyebben. A helyszínre négy helikopterrel és 16 mentőautóval érkeztek a mentők. 

Szívek az asztalon 

Rendhagyó biológia-szakkört tartottak a győri Révai Miklós Gimnáziumban. A harminc részt vevő diák a négy alkalomból álló projekt első tanóráján sertésszívet boncolhatott. Biológiai szempontból ez azért volt fontos, mert az emberi szívhez ez a legközelebb álló szerv. A további foglalkozásokon pedig megismerkedhettek többek között a tüdővel, a vesével és a sertés látószervével is. 

Börcsiek a legjobb önkéntesek 

Az ország körülbelül hétszázötven önkéntes tűzoltó-egyesülete közül – a 2022-es munkájuk alapján – tavaly a börcsiek vehették át az Országos Ka- taszt­rófavédelmi Főigazgatóság vándorserlegét. Az önkéntes egyesület 21 fős magjából 18 a vonuló tag. Egy hölgy egészségügyi szolgálattal kíséri a tűzoltókat szükség esetén és van két informatikus is a csapatban. A díj átvételét követő napon a börcsi önkéntesek máris első beavatkozók voltak az M1-es autópályán történt kamiontűznél. A szántóföld felől közelítettek, bokáig jártak a sárban a műszaki mentéskor, ezért másnap a tisztogatásról szólt délután. 

Az ország körülbelül hétszázötven önkéntes tűzoltó-egyesülete közül – a 2022-es munkájuk alapján – tavaly a börcsiek vehették át az Országos Kataszt­rófavédelmi Főigazgatóság vándorserlegét. Fotó: Kisalföld-Archív

Adománybolt nyílt 

Megnyitotta kapuit Győr első adományboltja, ahol a rászorulók ingyen vagy jelképes összegért kaphatnak ruhát, cipőt, használati tárgyakat, akár bútorokat is. Kedden és szombaton kilenctől délig bárki betérhet Győrben a Bornemissza utca 8.-ba. A Mézeskalács Jótékonysági Egyesülethez rengeteg felajánlás érkezik, így szeretnének a környező falvakban élőknek is segíteni. Ha valaki hajléktalan vagy olyan tragédia érte, mint hogy leégett az otthona, azonnal ingyen tudnak segíteni. A régebb óta támogatott rászorulók többsége pedig már úgy érkezik hozzájuk, hogy kisebb összeget szeretne fizetni az elvitt holmikért. A befolyó összeget olyan termékek vásárlására fordítják, amik nem adományozhatók, de szükség van rájuk a rászoruló háztartásokban. 

Diákok a rács mögött 

A rácsok mögött a győri Lukács-iskola diákjait és a helyi média munkatársait fogadták a büntetés-végrehajtási intézet dolgozói. Először egy középiskolás próbálhatta ki testközelből, milyen egy fogvatartott előállítása, majd megismerhették az egyik fogvatartottat, aki kábítószeres bűncselekmény miatt már 2019 májusa óta a győri börtönben tölti büntetését. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a vármegyei büntetés-végrehajtási intézet közös programján az osztályok betekinthettek egy elítélt „idegenvezetésén” keresztül a szabadságelvonással járó életbe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában