Elnyújtott árhullám

2023.12.28. 11:40

Víz alatt állnak házak és kertek – Gönyűnél tetőzött a Duna + Fotók, videók

Csónakkal közlekednek ezekben a napokban a véneki Ibolya utcában lakók, vízben állnak a győri Rabkert nyaralói, belvíz önti el a szántókat a Rábaközben, Mosonmagyaróvárnál a Lajtával is küzdenek. A csapadékos időjárás hatására árhullámok vonulnak le. A Duna Gönyűnél szerda hajnalban tetőzött 577 centiméterrel.

Gyurina Zsolt

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte: a dunai árhullám levonulásának pontos előrejelzését jelentősen megnehezítette a Vág vízgyűjtőjén lehullott intenzív csapadék, valamint a bősi erőmű üzemrendje és az ott keletkező uszadéktorlódás. Ez utóbbi kezelése, eltávolítása szükségessé tette az árhullám egy részének visszatartását és átkormányzását a közös főmederbe. Ennek következtében Nagybajcson kettős tetőzés alakult ki, ami az alsóbb szakaszokon az árhullámok tetőzését módosítja és elnyújtja. Nagybajcsnál kedden éjszaka 616 centiméterrel tetőzött a Duna, II. fokú készültség mellett, az árhullám tetőzése lapzártánk idején Komárom közelében járt. 

Még mindig emelkedik 

A győri Rabkert folyóhoz közel eső házai egytől egyig vízben állnak. A Rába kiáradt, a fák vízben állnak az egykori Kovalter strandnál. 
– A rabkerti házak hivatalosan árvízi tárolók, tehát ennek a környéknek az ilyen helyzetre fel kell készülnie. Ha baj volna, a Rába vizét ezekre a házakra engednék rá. Negyven éve lakom itt, láttunk már ennél nagyobb áradást is – emlékezett vissza a közelben lakó Molnár Béla. A Parti utcában lakó Nádasi Nándor már nem volt ennyire nyugodt, neki ez az első árvize. 
– A ház oldalát mossa a víz, és reggel még magasabban állt, mint előző nap – emelte ki a férfi. – Ugyanis ha a Rába vízszintje csökkenni kezd, a töltés túloldalán megemeli a talajvizet. Egy éve bérlem az ingatlant, egy nyugodt helyet kerestem. Eddig tökéletes volt minden, de ez a malőr nem volt benne a lakásbérleti szerződésben. Napok óta nincs folyóvizem, nem tudok főzni vagy zuhanyozni, nincs WC, eléggé kétségbeejtő a helyzet. A telek egyik részén körülbelül 70 centiméteres a víz. 

Mint Velencében 

– Víz alá került a véneki Ibolya és Rózsa utca. Az ártéri övezet házaiban élők most kenuval, csónakkal közlekednek, a víz hol derékig ér, hol térdig, függően a terepviszonyoktól – adott helyzetképet érdeklődésünkre az egyik helyi lakó, Gácsfalvi Róbert. 

– A Duna nem mentett oldalának ingatlanjait leginkább nyaralóként használják, de van néhány család, amelyik az év minden napján itt él, mint ahogy mi is azt tervezzük, nemsokára kiköltözünk Szőgyéről. Most egy idősebb pár tölti itt a napjait, illetve még egy család. Aki itt él, az már megszokta ezt a helyzetet, nem esik pánikba. Most elővettünk a mellig érő gumicsizmát, azzal járkálunk. A házak többségét már úgy építették, hogy az alsó részen csak tároló vagy garázs van, ilyenkor pedig felvisszük az emeletre a fűnyírót, a tűzifát. 

Ladikkal járható a véneki Ibolya utca.
Fotó: Olvasó - Gácsfalvi Róbert


Csökkentették a rajkai vízbetáplálást 

Szerdán dél körül tetőzött a Lajta Hegyeshalom-Márialigetnél a főmedren, míg a bal parti csatornán lassan, de még emelkedett a vízállás. A folyó vízszintje Mosonmagyaróváron is jelentősen megemelkedett. A mosonmagyaróvári duzzasztó alvízi vízmércéjén szerda reggel 207 centimétert mértek, 45 köbméter per másodperces vízhozammal. 
– A téli időszakban a szokásosnál nagyobb a Lajta vize, de nem rendkívüli a vízállás – fogalmazott Kertész József, a Lajta menti árvízi védvonal helyi védelemvezetője. Kitért arra, hogy közben a Mosoni- Duna szerdára lassú apadásnak indult, miután kedden 14 órakor a rajkai vízbetáplálást csökkentették, így elkerülhetővé vált a további áradás a mosonmagyaróvári szakaszon. A Mosonmagyaróvár belterületén lévő, Malom-ági Lajta menti területek védelme az önkormányzat feladata, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. lezárta a Malom-ági Lajta torkolati zsilipjét, és működteti a szivattyút. 

Szerdán dél körül tetőzött a Lajta. A medrében maradt a folyó. 
Fotó: Mészely Réka

Nagy gond a belvíz 

Október vége óta több mint 150 milliméter csapadék hullott, nagy az elmaradás az őszi munkákban, a korábbi éveknél lényegesen nagyobb területen előkészítetlenek a földek tavaszra, a kukoricaföldek nincsenek megszántva, nyilatkozta lapunknak Szabó Lajos vármegyei főfalugazdász. A földek 10–15 százaléka állhat víz alatt, főleg a mélyebben fekvő Rábaközben, leginkább Osli, Szany, Kapuvár és Csorna térsége érintett. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában