Ha van gyerek, van jövő

2023.11.06. 06:50

Ötvenmillióból született újjá a Mesevár Óvoda Vágon

Kívül-belül megújult Vágon a Mesevár Óvoda. Az önkormányzat a Magyar Falu Program pályázatán kapott a beruházásra ötvenmillió forintot. Korábban az intézmény udvarát is felújították ötmillióból.

Cs. Kovács Attila

A vági óvodások ünnepi műsorral vették birtokba a felújított óvodát. Fotó: Cs. Kovács Attila

Átadták a felújított óvodaépületet Vágon. Az intézmény egyike annak a hatszázharminc ovinak, melyet az elmúlt években a Magyar Falu Program keretében fejlesztettek. 
Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, kormánybiztos utalt rá: összesen 28 milliárd forintot fordítottak eddig erre a célra. A vági épület közel százéves, állapota igencsak leromlott az elmúlt évtizedekben. A faluban az emelkedő gyereklétszám is indokolta a rekonstrukciót. A vági óvoda jelenleg a szili tagintézményeként működik. 

Az óvoda történetéről Petőné Zámbó Ildikó tagintézmény-vezető elmondta: az 1960-as években már volt a községben nyári óvoda, jelenlegi helyét 1968-ban foglalta el. A kétezres évek elején tapasztalták, hogy egyre kevesebb a kisgyerek, és félő volt, hogy a csökkenő létszám miatt az önkormányzat nem tudja fenntartani. Nem volt pénz felújításra, csak a legfontosabb beavatkozásokra jutott forrás. Az elmúlt években változott a helyzet, emelkedett a létszám és voltak pályázati lehetőségek, melyekkel fejleszteni tudtak. 2020-ban például 5 millió forintot nyertek az udvar korszerűsítésére. Térköveztek, felújították a kerítést és játékokat vásároltak. Később az épület korszerű- sítésére is benyújtották igényüket a vágiak. 

2022-ben a Magyar Falu Program 50 millió forinttal támogatta a terveiket. Ennek köszönhetően kívül-belül megújult az intézmény. Új bútorok, új játékok kerültek a csoportszobába, modernebb a fűtés, újak a nyílászárók és a burkolatok. 

Pálffy Attila, Vág polgármestere az átadón kiemelte: a gyermekeké a jövő, ha a faluban van gyerek, akkor jövője is van. 
– Vágon 2021-ben hat gyermek született, tavaly négy és idén eddig szintén négy. Egyre több fiatal költözik a településre, az elmúlt években hat telket értékesítettünk és építettek három-négy házat – vázolta Pálffy Attila. 

Gyopáros Alpár, a Magyar Falu Programért felelős kormánybiztos azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt négy évben hatszázharminc, a vágihoz hasonló beruházást valósítottak meg és kétezer egyéb óvodai fejlesztést támogattak összesen 28 milliárd forintból. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában