Közügyek

2023.11.28. 11:00

Fontos témák napirenden - Nézze meg videón a győri közgyűlést

A kedd délelőtti közgyűlésen a megjelent 18 képviselő 27 napirendi pont tárgyalására készült.

Kisalföld.hu

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Kövesse velünk élőben a közgyűlést:

11.10 - Létszámbővülés, változások

A testület egyetértett Baracskai András Béla igazgatóhelyettesi megbízásával a Levéltárban. A képviselők elfogadták a szociális szolgáltatástervezési koncepció felülvizsgálatát.

A Sün Balázs Óvoda létszámát négy fővel bővítették. Az intézmény utazó gyógypedagógusi hálózata látja el az önkormányzati fenntartású óvodákba járó, integrálható sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztését gyógypedagógus kollégák közreműködésével. Az idén 194 sajátos nevelési igényű gyermeket kell ellátni, ezért bővíteni kellett a létszámot.

A testület pályázatot ír ki a Lajta út 36. szám alatti és a Pálffy utca 8. szám alatti rendelőben háziorvosi szolgálat ellátására. Nyugdíjba vonul a Tárogató Óvoda vezetőije, Marcali Hilda és a Kovács Margit Óvoda vezetője, Máté Mária.

A Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára Országos Futópálya-építési programot hirdet, amelyre az önkormányzat "Marcalvárosi Kiserdő- Futópálya" címmel ad be pályázatot. Az igényelhető támogatás legfeljebb bruttó 25 millió forint, a költségbecslések alapján bruttó 50 millió forint önerő is kell.

10.45 - Lemondott a Győr-Szol egyik igazgatósági tagja

Lemondott a Győr-Szol Zrt. igazgatósági tagságáról Rácz Attila István, és felügyelőbizottsági tagságáról Morvay László. Morvay Lászlót az igazgatóság tagjai közé választották, a felügyelőbizottságba pedig dr. Kerényi Ervin Nándort.

Az önkormányzat támogatni és ösztönözni szeretné a helyi sportolókat az olimpiai részvétel megszerzésében, ezért kiírta a "Győri Olimpiai Reménységek Ösztöndíj" programot, melynek céléja azoknak a győri sportszervezetben aktív tagsági jogviszonnyal rendelkező egyéni sportolók támogatása, akik 2024-ben a Párizsban megrendezésre kerülő XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokon vagy a XVII. Nyári Paralimpiai Játékokon történő részvétel megszerzését és sikeres olimpiai szereplést tűzték ki célul. Az ösztöndíjra jogosultságot szerző sportoló ösztöndíja 2024. január 1-től havonta maximum bruttó 400 ezer forint juttatást kaphat az olimpiai, illetve a paralimpiai játékokig. Erre az önkormányzat 30 millió forintot szán. A pályázatokat december 22-én 12 óráig lehet benyújtani a hivatal sport osztályára.

A közgyűlés 30 millió forintot biztosított a városban működő állatvédelmi vagy természetvédelmi célok elérésében közvetlenül feladatot vállaló civil szervezetek és nonprofit gazdasági társaságok támogatására. Ebből 3,8 millió forintot kapott az Alapítvány a Xantus János Állatkertért és vadvédelemért, 7,3 millió forintot az Emberek az Állatokért Alapítvány, 4,8 millió forintot a Győri Puha Praclik Egyesület, 2,8 millió forintot a Kutymorgók a Rászoruló Állatokért Egyesület, 2,8 millió forintot a Szurkolók az Állatkertért Győr Állatvédelmi Alapítvány, 1,3 millió forintot a Tanítsunk és Védünk Állatvédelmi Egyesület, 7,2 millió forintot a Xantus János Állatkert Közhasznú Nonprofit Kft.

10.30 - 30 millió az állat- és természetvédelemre

A közgyűlésen beszámolt munkájáról a Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hivatásos Tűzoltó Parancsnoksága. Gaál László tűzoltó alezredes kirendeltségvezető elmondta, hogy a tűzoltók 66 településen látják el a tűzvédelmi, iparbiztonsági, polgári védelmi feladataikat közel 1488 négyzetkilométeren. A beszámoló szerint az éves vonulási számokat nézve a tűzesetek száma jelentősen csökkent, míg a műszaki mentések száma emelkedik, amit a közlekedési balesetek számának drasztikus emelkedése okozta.

Az első háromnegyed évben 1022 beavatkozást igénylő káresemény történt, 237 tűzhöz és 758 műszaki mentéshez hívták őket. A parancsnokságnak 13 önkéntes tűzoltó egyesülettel van együttműködési megállapodása, akik 303 alkalommal hajtottak végre tűzoltói beavatkozást.

A képviselők meghallgatták az MVM ÉGÁZ-DÉGÁZ Zrt. földgázellátásban betöltött szerepéről. Győr területén 3 irányból történik betáplálás 3 gázátadó állomásról. Ménfőcsanak és Gyirmót városrészek gázellátása a Töltéstavai átadó állomásról történik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában