Jeles évforduló

2023.10.08. 10:28

Százötven év képeken: jubilál a Liszt-központ Sopronban - galéria

Százötven éves fennállását ünnepli az egykori Magyar Művelődés Háza, amelyet ma már Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központként ismerünk. A jeles évforduló alkalmából programsorozatot indítanak, amely kiállításmegnyitóval kezdődött.

Papp Fanni

A „150 éves a Magyar Művelődés Háza” című kiállítás megnyitóján Kóczán Péter ügyvezető köszöntötte a résztvevőket. Fotó: Szalay Károly

Százötven évvel ezelőtt, 1873. január 11-én ünnepélyes keretek között nyitották meg a mai Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központot. Az 1870-es évek elején a soproni polgárok szükségét érezték annak, hogy színvonalas társasági életet éljenek, ehhez azonban megfelelő épületre volt szükség. A Soproni Kaszinó Egyesület vezetősége helyesen mérte fel ezt az igényt, és elhatározták, hogy felépítik a Kaszinó épületét, amelynek átadására 150 évvel ezelőtt került sor. 

Később, 1942-ben a helyi magyar egyesületek létrehozták a Soproni Magyar Szövetséget. Mivel egy szövetség nem vehetett meg egy épületet, részvénytársasággá alakult, így sikerült megvásárolni a palotát és bérbe adni a Kaszinó Egyesületnek. Homlokzatára ekkor került fel a Magyar Művelődés Háza felirat, amely a város történetének olyan időszakára emlékeztet, amely szinte felér az 1921. évi népszavazással. 

A ház 150 éve hűen szolgálja a város művelődésének ügyét, amelynek tiszteletére a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ünnepi programokkal emlékezik az évfordulóra. 

A programsorozat részeként elsőként október 5-én kiállítás nyílt a Liszt-központ 2. emeletén. Az épület múltját idéző ikonikus képek ingyenesen tekinthetők meg október 15-ig 10–18 óra között. 

Mindezek mellett a szervezők sok más színes programmal várják az érdeklődőket. Lesz többek között retróságok délutánja, kultúrtörténeti városséta, valamint Gyulai Líviusz kiállítása is hamarosan megnyílik a Munkácsy Teremben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában