Kamionnyi segítség

2023.10.05. 09:25

Százmilliós adomány indulhat útnak Abdáról Ukrajnába

Júniusban írtunk arról, hogy Norvégiából hozott gyógyászati segédeszközökkel segíti a kórházi és otthoni ápolást, valamint a mozgáskorlátozottak mobilitását az abdai Rehab Partner Alapítvány. A háború sújtotta Ukrajnába is kamionszám vinné az eszközöket, de a helyszínre juttatáshoz partnerekre lenne szükségük. Örömmel értesített bennünket Harka Kálmán, a szervezet alapítója, hogy a probléma megoldódott.

Barki Andrea

Egy kamiont szerdán bepakoltak, 100 millió forint értékű eszköz, köztük vadonatúj gyermekmatracok indulhatnak Ukrajnába. Fotó: Csapó Balázs

Az abdai Rehab Partner Alapítvány 23 éve hoz be Norvégiából kórházi ágyakat, betegemelőket, kerekesszékeket, elektromos kocsikat, fürdető-toalett székeket, elektromos otthonápolási eszközöket, speciális ágybetéteket, ülőpárnákat, bútorokat, elektromos járműveket, járókereteket. Mind jó állapotban vannak. Az alapítványnál újítják fel őket és így bocsátják a rászorulók rendelkezésére. 

Sok még az alapítvány terve. Harka Kálmán (a képen balra) nemcsak szervez, a kamiont is segített pakolni. Fotó: Csapó Balázs

– Eddig is küldtünk havonta egy-két teherautónyi szállítmányt a kórházaknak Ukrajnába, de probléma volt, hogy az intézmények nem tudták fogadni ezt a hatalmas mennyiséget. Azt kérték tőlünk, hogy hozzunk létre egy tranzitraktárt, ahonnan a kórházak az igényeik és szükségleteik szerint tudják elvinni azt, amire szükségük van. Nagy kihívás volt, hogy találjunk egy olyan szervezetet, amely ebben segít. Közel féléves kemény munkával sikerült összehozni, hogy a Kelet-Európa Misszió segítségével nyissunk egy raktárt. Ez lesz az alapítvány működésében az eddigi legnagyobb adomány. Körülbelül 100 millió forint értékben mintegy 500 darab új, vagy újszerű állapotban lévő rehabilitációs eszközt küldünk Kijevbe a háborúban megsérült civil lakosságnak és katonáknak – beszélt a részletekről Harka Kálmán, aki arról is örömmel számolt be, hogy egymásra találtak Németország egyik legnagyobb egészségügyi alapítványával is. 

– Októberben tárgyalunk a Humedica alapítvány képviselőivel a norvég szociális minisztériumban, s egy négyéves tervet készítünk. Az abdai és a győri raktárhoz hasonlóakat hozunk létre Ukrajnában. Gondoskodni fogunk az alkatrészellátásról és a szervizhálózatról is. Ezzel munkahelyeket teremtünk Ukrajnában, a munkát pedig Győrből irányítjuk. A Humedica alapítványnak már ott vannak a kamionjai a front mellett, az átalakított járművekben műtik a sebesült katonákat. A német alapítványnak tetszett az a munka, amit itt végzünk, ezért szeretnék lemásolni először Ukrajnában, majd ugyanezt szeretnék fel- építeni Afrikában és Ázsiában is az irányításom alatt – avatott be Harka Kálmán, aki arról is beszélt, hogy a tervek szerint a Norvégiából behozott eszközök számát a négyszeresére növelik. Ebből jut Líbiába is, ahol földrengések, árvizek voltak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában