1956. október 23.

2023.10.23. 12:28

A forradalomra emlékeztek Sopronban: 1956 hősei példát mutattak bátorságból, elszántságból és nemzeti összefogásból - fotók

A Széchenyi téri '56-os emlékműnél, verőfényes napsütésben tartották meg az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett városi megemlékezést Sopronban. Az ünnepségen a Soproni Petőfi Színház művészei működtek közre.

Bódvai Ildikó

Ünneplőkkel, az 1956-os forradalomra emlékezőkkel telt meg a Széchenyi tér hétfőn délelőtt Sopronban. Sokan eljöttek leróni tiszteletüket a hősök előtt, meghallgatni az ünnepi beszédet és a műsort, amit a Soproni Petőfi Színház Az angyalok nem sírnak című előadásának a művészei mutattak be.

A megemlékezésen Farkas Ciprián mondott köszöntőt. A polgármester ünnepi beszédében úgy fogalmazott, amíg világ a világ, amíg benne magyarok élnek, s magyarul beszélnek, addig 1956. október 23-a mindig ott lesz a szívünkben, a gondolatainkban; a mi nagy közös emlékezetünkben, amely nemzetté tesz bennünket. Így teszünk mi, soproniak is, amikor ezen a napon, évről évre összegyűlünk itt, a Széchenyi téren.

Ezután a hazaszeretetről és 1956 tanulságáról beszélt: "A haza itt van bennünk is, itt van mindannyiunkban. A haza folytonosság. Annak szeretete és tisztelete ugyanis apáról fiúra, anyáról leányra száll. És ez így lesz mindaddig, amíg van, ki megőrizze a hazát az utánunk következőknek. A magyarság elmúlt ezer éve ezért a folytonosságért, avagy a megmaradásunkért vívott küzdelmek sorozata. Túl sokan és túl sokszor próbálták már elvenni tőlünk azt, ami a miénk, amiért megdolgoztunk, amiért megküzdöttünk. De minket nem olyan fából faragtak, hogy ezt némán, szótlanul tűrjük. Így nem tűrtük a szovjetek elnyomását és a kommunisták megaláztatásait sem, akik Szent István országából bábállamot kreáltak. "

1956 hősei példát mutattak mindannyiunknak bátorságból, elszántságból és nemzeti összefogásból

- tette hozzá. - Sopronban vér és erőszak nélkül zajlottak le a forradalom és szabadságharc napjai. A küzdelmet azonban mi, soproniak is megvívtuk.

- 1956 egyik fájó tanulsága az, hogy a magyar érdekek megvédésében kizárólag magunkra számíthatunk. Magyarország érdekeit sem Washingtonban, sem Moszkvában, sem Berlinben, sem pedig Brüsszelben nem fogják megvédeni helyettünk. Azt is megtanultuk, hogy a háborúk és azok következményei mindig csak bajt hoznak a magyarok fejére. Az első világháborúnak az országcsonkítás, a második világháborúnak pedig negyven évnyi szovjet megszállás volt a következménye. Ezért mondjuk mi azt a szomszédunkban dúló háború és napjaink kihívásait látva, hogy a béke pártján állunk! Meg akarjuk őrizni nemzeti szuverenitásunkat, és azt a békét és biztonságot, amiben ma élhetünk, s amely életre ’56 magyarjai is vágytak - mondta.

- Vannak azonban politikai erők és hatalmi központok a világban, amelyek más utat szánnak Magyarországnak és benne minden magyarnak. Ők egy posztnemzeti világról álmodoznak, ahol nem mi, magyarok dönthetünk a saját sorsunkról, ahol nem mi, magyarok dönthetjük el, hogy kivel akarunk együtt élni - beszélt napjaink kihívásairól a polgármester, majd a jövőre utalva úgy fogalmazott: "Olyan várost szeretnék együtt, közösen tovább építeni, ami büszke múltjára, kultúrájára, hagyományaira, s amely békében és biztonságban tervezheti a jövőt. Azért dolgozunk, hogy ez a város továbbra is a mi otthonunk maradjon."

Az ünnepségen díszőrséget adott a Honvéd Hagyományőrző Egyesület soproni tagozata, valamint a Soproni Járási Területvédelmi Század tagjai. A rendezvény végén az önkormányzat tisztségviselői, a város intézményeinek és szervezeteinek képviselői, valamint az emlékezők koszorút és virágot helyeztek el az emlékműnél.

A Soproni Egyetem délután, a botanikuskertben, az '56-os emlékműnél tartja a megemlékezést, amin Salamon Szabolcs valétaelnök, valamint prof. dr. Jánoska Ferenc intézetigazgató mond ünnepi beszédet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában