Faluriport

2023.09.17. 09:45

Écsen jártunk: civil élet, új üzlet és gyalogátkelő van, már csak a központ hiányzik - A falu, ahol kitolják a határaikat

Nemrégiben tartották meg Écs legnagyobb közösségi eseményét, a falunapot, ehhez kapcsolódva néztünk körbe a Győr környéki településen.

Gyurina Zsolt

Autóhuzatoktól a saját kreációig - Rumpler Hajnalka gyönyörű költeményei

Kora reggel már nagy az élet a polgármesteri hivatalban. Ilyenkor érdemes érkezni, mert aztán napközben már nehezen elérhető Szabó Norbert polgármester, a faluban jön-megy.

- Amikor polgármesterré választottak fontosnak tartottam a települést átszelő 82-es számú főút biztonságossá tételét, akkor egy gyalogátkelő vezetett át a települést kettészelő forgalmas 82-es úton, mára négy és most épül az orvosi rendelőnél az ötödik, hogy a Tó utcán a templomba igyekvők is biztonsággal átkelhessenek - említi meg a polgármester, mintegy jellemezve Écs növekedését. A népesség dinamikusan nő, néhány éve lépte át a kétezret, most 2250 körül van. Megépült a CBA, amely egy városias kényelmet biztosít az itt élők számára. Egyre-másra épülnek a házak, aki Győrből érkezik a 82-es főúton, az már tapasztalhatta, hogy az új lakópark beépülésével nemrégiben kb. 70 méterrel előrébb kellett hozni a település kezdetét jelentő jelzőtáblát. Négycsoportos óvodájuk tele, akárcsak a két éve épült háromcsoportos bölcsőde. Az Ipari Parkba is megérkezett az első fecske, mely reményeik szerint további betelepülő vállalkozásokat vonzanak magukkal.

Lesz végre rendezvénytér

A fejlesztési tervekről szólva Szabó Norbert elmondja, hogy a jövő nyárra el kell készülni annak a közel 4000 négyzetméteren elterülő térköves rendezvénytérnek, illetve a hozzá kapcsolódó füves és növényekkel betelepített területnek, játszótérrel, pihenőhelyekkel  kutyafuttatóval, ami nagyon hiányzik jelenleg a faluból, most nincs egy központi, pihenő része Écsnek. A tér a Coop-bolt mögött lesz, a pumpapálya mellett, amelyet már nagyon sokan használnak. A földes-murvás Pándzsa utcát aszfaltozzák, a csapadékvizet elvezetik. A falusi temető kerítését a napokban állították fel. A távolabbi tervek közt szerepel – a gyermeklétszám növekedése miatt - egy új, legalább 5 csoportos  óvoda megépülte, teszi hozzá.

Nagylétszámú polgárőrség

Következő beszélgetőtársunk  Sári Jennifer, az écsi polgárőrség egyik vezetője, a pannonhalmi járás ifjúsági referense. A helyi polgárőrség ugyanis a környéken az egyik legnagyobb, legaktívabb, kerékpáros, kutyás, lovas tagozatuk egyaránt van. Kisétálunk Écs egyik legforgalmasabb helyére, az iskola-óvoda-művelődési ház háromszögéhez. Hagyomány: az iskolakezdés úgy segítik, hogy szeptember végéig tagjaik minden reggel segítik a gyermekek átkelését az úton. - Hatvannégy tagunk van, ennek nagyjából a fele vesz részt rendszeresen a programjainkon. Sok a nyugdíjas, ezért igyekszünk bevonni a fiatalokat. Ott vannak minden rendezvényen, járőröznek minden nap. Egyéni akcióik is vannak, mint az újszülöttek fáinak ültetése, vagy a napokban átadott mezítlábas ösvény, amelyen végigmenve a talpunkat masszíroztathatjuk a séta közben - sorolja fel közben gyorsan Sári Jennifer.

A gyári varrónő gyönyörű kreációi

A művelődési ház mellett található, így csak át kell sétálnunk az inkubátorházhoz, mely két vállalkozó saját lábra állását szolgálja. Éppen új lakókat keres, ugyanis a biosminkes és az esküvőiruha-készítő szerződése is lejár az év végén. Az utóbbi, Rumpler Hajnalka hosszú utat járt be: Móron varrt egy gyárban autóüléshuzatokat, majd négy éve vágott bele vállalkozásába minden háttér nélkül. Azóta száznál több gyönyörűbbnél-gyönyörűbb egyedi menyasszonyi ruhát készített, volt már megrendelése Németországból vagy Indiából is. Az idei megyei Príma-díjátadó gálára Pálfalvi-Pottyondi Nóra műsorvezető ruháját is ő tervezte. Ezzel együtt azt is megemlíti, idén nagyon lecsökkent az esküvők száma, nem tudni, hogy mit hoz a jövő. - Az ország legszebb esküvői ruháját keresik egy október végi budapesti versenyen, jelenleg arra készülök - számol be róla Rumpler Hajnalka, az RH Fashion létrehozója. Nem könnyű kenyérkereset ez: egy egyedi ruha megalkotása akár ötven munkaórát is felemészt.

Utcabáltól a kártyapartikig

Écs arról is híres, hogy sok a fiatal család, aktív a civil élet. Az egyik legizgalmasabb a FÉSZEK - Fiatalok És Szépkorúak Egymásért Közösségépítő Egyesület. Utoljára ennek vezetőjével, Sándor-Göndör Tímeával beszélgetünk. Nyolc éve alakultak, azért, hogy színesítsék a település életét, összehozzák a fiatalokat és az időseket, és tele vannak ötletekkel. Legutóbb retró utcabált rendeztünk és szabadtéri filmvetítést, rendszeresen tartunk társasjáték-klubot, sokat túrázunk, nyári táboraink is híresek. Tavaly decemberben mesét olvastunk fel a gyermekeknek az adventi időszakban és az időseknek is énekeltünk karácsonyváró dalokat az ablakuk alatt - ad csak ízelítőt programjaikból, mintegy illusztrálva, hogy miért is érdemes Écsen és környékén élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában