Programok megyeszerte

2023.09.15. 11:14

Civilek szervezkednek: lecsófesztiváltól bunkertúrán át a málnatermesztésig

Lecsófesztivál, jótékonysági akció, bunkertúra, csuhéval beszőtt bútorok kiállítása, mélymulcsos málnatermesztés is szóba került pénteken, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ hagyományos őszi sajtóreggelijén, ahol győri és Győr környéki szervezetek mutatták be a következő időszakban várható rendezvényeiket, terveiket kötetlen, jó hangulatú beszélgetés közben.

Barki Andrea

II. Bunker Nap Tényőn

Immár második alkalommal rendeznek nyílt napot szeptember 23-án a tényői bunkerben a Tényő Világa Egyesület szervezésében. A hagyományos bunkertúra mellett tűzoltó-bemutató, korhű katonai hagyományőrzők, a Magyarországon tárolt atomtöltetekről szóló előadások, e-bike-próbalehetőség teszi színesebbé a napot. A megéhezők eredeti gulyáságyúban főtt gulyással csillapíthatják az étvágyukat.

Lecsófesztivál Nyúlon

Lecsófesztivált szerveznek Nyúlon október 7-én. A program 9 órától lecsófőző versennyel indul, majd délután a Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület szervezésében meghirdetett kreatív újrahasznosítási verseny eredményhirdetésére kerül sor. A dizájncenterbe várnak különleges vagy haszontalan, furcsa és megmagyarázhatatlan tárgyakat, melyeket bemutatnak a közönségnek. Farkas Kata és Kiss Attila énekelnek napközben, hogy fennmaradjon a jó hangulat, a délután pedig Rakonczai Imre koncertjével zárul. Helyszín jó idő esetén a Felsőrigós, rossz időben a Club Heroes. Feljutás kizárólag buszokkal, omnibusszal, ami a sportpályától menetrendszerűen 25 percenként indul.

A Győri Bevásárló Utcák Alapítvány jótékonysága

Az alapítvány az Élhető Belváros Projekt keretében elkészített két kérdőívet, melyekkel nemcsak a Győrben életvitel szerint élőket, hanem a Győrben tanuló diákokat, itt dolgozó felnőtteket, az ingázókat és a belföldi turistákat is szeretnék megszólítani.

Az idén is meghirdetik az Angyalok a Belvárosban elnevezésű jótékonysági kampányukat. Hátrányos helyzetű, rászoruló, nehéz sorsú, akár alapvető szükségleteket is tartósan nélkülöző diákoknak szeretnének segíteni az adománygyűjtéssel. A kampány időszakában gyűjtőperselyeket helyeznek el a kampányhoz csatlakozó belvárosi üzletekben, amelyekbe a vásárlók bedobhatják adományaikat. Segítsünk minél többen!

A Papák, Mamák, Csemeték Egyesülete (Pamacs) hangjátékot mutat be

A „Jól csak a kék szíveddel látsz!” hangjáték bemutatójára invitál az egyesület a győr-ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyba október 13-án, pénteken 18 órakor. A kék szív kifejezi az autizmussal élőkkel való szolidaritás vállalását, ami egyben az autisták elfogadásának, megértésének, segítésének szimbóluma. Előadásuk A kis herceg című klasszikus kisregény feldolgozása. A hangjátékot az Apor Vilmos-iskolaközpont, a Prohászka Ottokár Orsolyita Általános Iskola és más győri iskolák diákjai által készített rajzok illusztrálják, melyeket a hangjáték alatt vetítenek majd. A darab különlegessége, hogy több autista gyermek és autista gyermeket nevelő család is részt vett a színdarab hangfelvételén. A belépés ingyenes, az adományokkal a győri Pamacs Egyesület autistabarát akadálymentesítő munkáját, autista gyermekek fejlesztését támogatják a látogatók.

Csuhéval szőtt bútorok Felpécen

A Felpécért Alapítvány és a felpéci tájház október 4-én 17 órakor az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében a Csuhéval beszőtt lécvázas bútorok a Sokoróalján című kiállítás megnyitójára várja az érdeklődőket. A kiállítást összeállította: Géber József néprajzkutató. Dr. Nagy Erzsébet pedig Hali híres emberei és sorsfordulói (Érdekességek Hali életéből) című helytörténeti könyvét mutatja be. Ősztől felső tagozatos és középiskolai osztályok, osztályfőnökök figyelmébe ajánlják a tájházlátogatást és a biciklitúra-programjukat, melynek során természetvédelmi területüket, az ősborókást is megtekinthetik a látogatók.

Szeptember 30-án 9 órai kezdettel pedig mélymulcsos málnatermesztés szakmai napra várják az érdeklődőket az alapítvány népfőiskolai tagozatának szervezésében, melynek témája: őszi munkálatok a termő málnásban.

A népi építészet védelme a Kisalföldön

A kulturális örökség napja alkalmából egész napos rendezvényre látogathatunk el szeptember 16-án Mecsérre, a Kovács-Simon pajtába (Dózsa u. 11.) az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület szervezésében. A népi építészet védelmének aktuális kérdései a Kisalföldön című program 10 órakor szakmai előadásokkal kezdődik. 14 órától rövid népzenei műsor, majd izgalmas, érdekes témák kerülnek napirendre a népi építészet és annak védelme tárgyában. A részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött (e-mail: [email protected]).

A rendezvényt követően igény esetén megtekinthető a Kisalföld Kincsei Egyesület tulajdonában lévő (Mecsér, Dózsa u. 56. alatt található) tájház, amely régen a hajóvontatók háza volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában