Buszmegállóban könyvet is olvashatnak

2023.08.25. 16:21

Régi épületek újragondolva - felújítások és megújulás Répceszemerén - galéria

Répceszemerén az elmúlt években minden közintézményt felújítottak, valamint az utak, járdák és a templom környéke is megújult. A háromszáz lelket számláló település önkormányzata a közösségi élet fellendítéséért is sokat tesz.

Varga Henrietta

A buszmegállóban található könyvespolc olvasásra csábít. Felvételünkön: Radics László polgármester. Fotó: Máthé Daniella

Öt épülettel és több mint egy hektár közös udvarral alakították ki a falu szívében a Közösségi Színteret. Ennek része a felújított kultúrház és az egykori Dioniziánum Katolikus Szeretetház, amely ifjúsági szállásként működik. A Római Katolikus Népiskola is ide tartozik, ami ma Havasi Liliom Vendégház, a volt Evangélikus Népiskola szintén, az jelenleg könyvtár és közösségi tér, az egykori Evangélikus Imaházban pedig kiállításokat és zenei előadásokat tartanak. 

– Az elmúlt években folyamatosan szépült a településünk – kezdte Radics László polgármester, aki 25 éve tölti be ezt a tisztséget. – Büszke vagyok rá, hogy vezetésem alatt a falunak nem volt soha hitele, arra mindig nagyon vigyáztunk, hogy a fejlesztésekkel, felújításokkal ne vállaljuk túl magunkat – tette hozzá. – Az önkormányzati utaknak a 95 százalékát felújítottuk, részben pályázati, részben pedig saját forrásból. A Magyar Falu Programnak köszönhetően a közintézmények rekonstruk- ciója és a járdák felújítása mellett a templomunk is megújult, így a most kinevezett plébánosunk kívülről, belülről meg- szépült környezetben misézhet – folytatta Radics László. 

– Kialakítottunk egy buszmegállót buszfordulóval, aminek a különlegessége, hogy a váróban könyvespolcot helyeztünk el, így a buszra várakozók az ott található könyvekből kedvükre válogathatnak, az útra akár magukkal is vihetik. Úgy tapasztaljuk, hogy örül a falu a lehetőségnek, gyakran cserélődnek a könyvek. Saját forrásból épült meg a játszótér, és felnőttkondiparkot is telepítettünk. Idén két útnak az aszfaltozása történt meg, és sikerült felújítanunk egy parasztházat is, ami a közösségszervezőnknek ad otthont – sorolta. 

Az idei évben további fejlesztéseket is terveznek. – Elképzeléseink között szerepel egyebek mellett az idősellátás továbbfejlesztése, erre nyújtottunk be pályázatot. Az önkormányzati épületek energetikai felújítása, fejlesztése is tervben van. A közösségi élet fellendítésében is gondolkodunk, a közeljövőben a vendégházban nemcsak szállóvendégeket fogadunk, hanem alkotótáborokat is szervezünk, ahová a faluból is bárki becsatlakozhat, aki kedvet érez a művészetekhez – zárta a beszélgetést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában