166 új hely Adyvárosban

2023.08.03. 08:32

Mérőszalaggal teszteltük Győr legújabb parkolóházát - videó, fotók

Július közepén nyílt meg Győrben a Kuopio park új parkolóháza. Az adyvárosi kétszintes parkolólemez augusztustól vált fizetőssé, a tesztüzem alatt ingyen tehették próbára az autósok.

Szeghalmi Balázs

A Kisalföld munkatársai a Kodály parkolóház földszinti részén és az első emeleten kis különbséggel, de más-más szélességadatokat rögzítettek. Fotók: Cseh Róbert

  • A város legújabb parkolóháza úgy kellett, mint egy falat kenyér. Az elmúlt két évtizedben folyamatosan nőtt az igény a megoldásra Győr egyik legnépesebb városrészében.
  • A környező ut­cákban átszervezett parkolási rendszerrel együtt most 166 új hellyel gazdagodott a negyed.
  • Portálunk mérőszalaggal vette górcső alá a beállókat. Kíváncsiak voltunk arra, mekkora beállókra számíthatnak az autósok, könnyű vagy nehézkes manőverezni a házban.
  • A környező ut­cákban átszervezett parkolási rendszerrel együtt most 166 új hellyel gazdagodott a negyed.
  • Az épület földszintjén 45 megállóhelyet és két mozgáskorlátozottak részére fenntartottat, míg az első emeleten 52 várakozóhelyet alakítottak ki.

Fókuszban a szélesség és a hosszúság

Jogszabály szerint a parkolók szélességét akár 1,9 méterre, hosszúságát 4,5 méterre lehet „lefaragni”. Korábban egyébként 2,5 méter széles, 5 méter hosszú volt a szabvány. A legújabb parkolóház a bizonytalan sofőrök számára sem okozhat kellemetlen meglepetést.

A felső szinten 239,5 centiméter szélességű, 510 centi hosszúságú helyet mértünk. A fedett részen – ami nyilván népszerűbb lesz az autósok körében – még jobb adatokat jegyeztünk fel. Pontosan 2,5 métert mutatott szalagunk a beállók szélességére, a hossz itt is 510 cm volt.

Figyeltek a mozgáskorlátozottakra

„Valóban van némi különbség a lenti parkolóhelyek ja­vára. Ennek az az oka, hogy a fedett területen alakítottunk ki két mozgáskorlátozott-parkolót, s így kicsit más a beállók elrendezése, mint a tetőn” – mondta el Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet igazgatója. A mozgáskorlátozott-­helyek szélességénél 409,5 centit mutatott a szalagunk, így szélesre tárhatják az autó ajtaját, illetve kerekesszéküket biztosan ki tudják emelni a járműből.

Fűthető rámpa

„A tesztüzem két hetében folyamatosan gyűjtöttük a tapasztalatokat. Több nagy intenzitású esőzésre is akadt példa; a létesítmény vízelvezető rendszere jól vizsgázott. Úgy tervezték a vonalvezetést, hogy a lehető legkevesebb csapadék zúduljon a beállók felé. Az egyre gyakoribb extrém időjárási jelenség miatt nagy teljesítményű szivattyút is elhelyeztünk a gépházban” – tudtuk meg Máthé-Tóth Pétertől.

A Győri Útkezelő Szervezet igazgatója érdekességként megemlítette, hogy a ki- és bejáró rámpák fűthetők. Így az autók kevesebb latyakot visznek majd a létesítménybe, így kevésbé lesz csúszós.

Az adyvárosi parkolóházban egy óra 200, míg egy teljes nap 600 forintba kerül. Van lehetőség havi-, negyedéves és éves bérlet váltására is.

Korábbi mérések

A Kisalföld munkatársai korábban is tesztelték a város parkolóházait és a Dunakapu mélygarázst. A teljesség igénye nélkül a vásárcsarnoknál a parkolók hossza 5 méter, a szélességük 238 centi.

A belvárosi Árpád parkolóház esetében a szélesség öt centivel nagyobb, mint a piacnál. Győr első parkolóházában, a Jókai utcaiban többnyire szűknek érzik a te­ret az autósok. A támpillérek a Révai parkolóházban, a szegélykövek pedig a Dunakapu mélygarázsban keserítik meg a sofőrök életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában