kisalfold.hu videó

2023.07.17. 17:15

99 új parkolóhely Győrben - Átadták a Kodály Zoltán Parkolóházat az adyvárosi Kuopio parkban - videó, fotók

Hétfő kora délután megnyílt a Kuopio park új parkolóháza. Az adyvárosi parkolóház csak augusztus 1-től válik fizetőssé, így a tesztüzem alatt ingyen tehetik próbára az autósok.

Bella Violetta

Az új győri parkolóháztól azt várják a szakemberek, hogy orvosolja az adyvárosi parkolási gondokat. Fotók: Rákóczy Ádám

  • Az épület alsó szintjén, melyet az emeletes házak felől lehet megközelíteni negyvenöt parkolót és két mozgáskorlátozott helyet.
  • A Földes Gábor út felől megközelíthető felső szinten ötvenkét várakozóhelyet alakítottak ki, összesen tehát a házban kilencvenkilenc sorompós beléptetőrendszerrel elérhető parkolási lehetőség várja a környéken járókat. 
  • A környező utcákban átszervezett parkolási rendszerrel együtt százhatvanhat új hellyel gazdagodott Adyváros, valamint biciklis szervizponttal és elektromos autótöltő-állomással is.
  • A teszt üzem alatt erősen figyelik a vízelvezetést is.

Szalagátvágás helyett ezúttal Dézsi Csaba András nyitotta fel a sorompót az épület jelképes átadásaként. Visszaemlékezett, hogy vita volt arról, hogy mélygarázs, vagy emeletes parkoló ház szülessen a parkban, ebből lett végül a köztes megoldás: kicsit a föld alatt és fölötte is. 99 helyet ad a parkoló ház, Dr. Dézsi Csaba András polgármester a beruházás hátteréről elárulta, tanúja volt annak, micsoda harcot vívott a támogatásért Kara Ákos képviselő, amikor az energiaválság kétségessé tette a megvalósítást.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő elmondta, a közel húszezer környéken élőnek - az akkori igények szerint - jóval kevesebb parkolóhelyet terveztek a lakótelep építésekor a hetvenes években. – A legkomolyabb és komplexebb megoldás készült el, két és félmilliárd forint értékben itt a két országgyűlési képviselői körzet határán.

Kara Ákos országgyűlési képviselő megköszönte a mérnököknek, munkásoknak a kisebb varázslatot, és az itt lakók másfél éves türelmét. – Az itt élők régi kérése volt, hogy őrizzük meg a zöldfelületet és növeljük a parkolók számát. Sok fogadó órán hallgattuk erről a lakosokat.Az a célom, hogy ilyen jellegű parkolási helyzeteket segítő és közösségi tereket fejlesztő beruházásokat tudjunk a következő ciklusban megvalósítani, Marcal egyen és Szabadhegyen is szeretném hogy előre tudjunk lépni hasonló fejlesztésekkel. Kevés olyan beruházás van, ami jobban a valóságban, mint a tervező asztalon. Ez az asztalon is jól festett, de a valóságban sokkal jobban mutat.

A polgármester már az átadó ceremónia közben észrevett néhány dolgot, lapunk kérésére elmondta, hogy szemre kevesli a vízelfolyókat. Meg is szólította Máthé-Tóth Pétert, a Győri Útkezelő Szervezet igazgatóját, aki ezzel kapcsolatban elmondta, hogy szivattyúház is segíti a víz elvezetését a mélygarázs részen, s a múlt heti esőzésnél tesztelték a rendszert, ő nem találja aggályosnak. Azért a polgármester megjegyezte, hogy a tesztüzem alatt még figyelemmel követik az eső útját az épületben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában