Álláspont

2023.07.31. 11:21

Parkolási játszma Győrben

Szeghalmi Balázs

Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

Fotó: Csapó Balázs

Holnap ilyenkorra már véget ér a tesztüzem és fizetőssé válik a 99 férőhelyes Kodály Parkolóház Adyvárosban, a Kuopio parkban. A létesítmény első osztályú – pár nap múlva olvashatják lapunkban mérőszalaggal végzett tesztünket –, ám úgy gondolom, nem ez a fő kérdés.

Sokkal inkább az, hányan lesznek hajlandók fizetni azért, hogy jobb, a felszíni megállóhelyeknél biztonságosabb, minőségibb helyen hagyhassák a kocsijukat. Győr egyik legnagyobb lélekszámú városrészében e téren az sem utolsó szempont, hogy a parkolóházra szavazóknak nem kell majd vadászniuk a szabad helyeket, vagy fél kilométereket gyalogolniuk az otthonukig.

Persze, ez az elmélet. A győri parkolási játszma eddigi gyakorlati lépései során feketén-fehéren bebizonyosodott tavasz óta, hogy a fizetős zónához tartozó Tihanyi úton és Kassák utcában élők közül többen bizony-bizony inkább sétálnak pár száz métert vagy még többet, pusztán azért, hogy spóroljanak a költségeken.

Biztos akadnak olyanok, akik valóban nem engedhetik meg maguknak a tarifákat, a büdzséjük annyira kicentizett, hogy a lakossági parkolóbérletet sem tudják fizetni. Azt hiszem ugyanakkor, hogy a többség azért költözteti el a fizetős zónából a kocsiját naponta, mert kézzel-lábbal ragaszkodik az ingyenesség elvéhez. Mindenkinek szíve joga ezt megtenni, jogszabályt bizonyosan nem sért vele, ám egyet ne felejtsünk: bármennyire is szeretnénk, semmi sincs ingyen.

Mindennek ára van napjainkban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában