Izgalmas leletek a nyílt napon

2023.08.07. 10:23

Egy napra kitárja kapuit Komáromban a Brigetio ásatása

Augusztus 16-án 14 órakor nyílt napot tartanak a brigetio katonaváros területén, ahol hét évvel ezelőtt kezdődtek meg az ásatások. Az idei feltárások eredményeit mutatják be az ELTE Ókori Régészeti Tanszék és a Klapka György Múzeum szakemberei.

Szinak Evelyn

Hét évvel ezelőtt kezdte meg Komárom molaji városrészében a római légiótábor feltárását az ELTE Ókori Régészeti Tanszéke és a Klapka György Múzeum. 2021 óta kutatják a 6000 négyzetméteres fürdőkomplexumot, évente 600-600 négyzetméteren. Eddig a fürdő egyharmadát tárták fel, és mindig rejtett valami különlegességet a föld. 

Idén is 600 négyzetméteren folynak a feltárások az egykori légiótábor területén. FOTÓ: Szinak Evelyn

Dr. Bartus Dávid, az ELTE Ókori Régészeti Tanszékvezetője, az ásatások koordinátora elmondta: a hatalmas komplexum építészetileg igen izgalmas, hideg- és melegvizes medencéket tártak fel, padlófűtésre leltek, illetve falfűtés-rendszerekre, csatornára. Minden évben jelentős az érmék, bronztárgyak, kerámiatöredékek mennyisége, míg a bélyeges téglák a keltezés pontosítását szolgálják. A tárgyi leletek többsége a fürdőhöz köthető, azonban vannak olyanok is, melyek már a késő római korból származnak. Ebben az időszakban a fürdő már nem fürdőként funkcionált, hanem más feladatot látott el, talán lakóház lehetett. 

Az egykori légiótáborban 6000 katona állomásozott, az itt lévő fürdőt - melynek vízét a Fényes források adták, a szennyvizet pedig a Dunába engedték - kizárólag a katonák használhatták. Valószínűsíthető, hogy volt egy másik fürdő is a lakosság számára a polgárváros területén, de azt eddig még nem találták meg. 

Az idei nyílt napot augusztus 16-án szerdán tartják, az érdeklődők 14 órától vehetnek részt a programon, ami ingyenes. 

Dr. Bartus Dávid végezetül elmondta azt is, hogy a következő 2-3 ásatási szezonban még a fürdő feltárását folytatják, aztán vagy a kórházzal vagy a gabonaraktárral folytatják, hiszen a 70 ezer négyzetméteres területen bőven vannak még nagy épületek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában