A borzalmak ideje volt

2023.08.30. 12:39

78 éve kellett elhagynia hazáját – A levéli németek kitelepítésére emlékeztek

Német családokat telepítettek ki Levélről 78 esztendővel ezelőtt. Köztük volt az akkor 4 éves Graf Helmuth, aki ma a kitelepítettek burgenlandi kapcsolattartója. Ő az évfordulón emlékezett a borzalmas eseményekre.

Mészely Réka

Graf Helmuth (középen) Burda Éva, a Levéli Német Nemzetiségi Önkormányzat külföldi kapcsolatok koordinátora és Domonkos Sándor elnök társaságában. Fotó: Kerekes István

A helyi és a német nemzetiségi önkormányzat szervezésében a levéli németek kitelepítésének 78. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a napokban. A rendezvény elején Domonkos Sándor, a Levéli Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte az egybegyűlteket az Ujhelyi Imre téren. Graf Helmuth, a kitelepítettek burgenlandi kapcsolattartója tekintett vissza a borzalmas huszadik századi eseményekre személyes szemszögből. 

– Nem sokkal az oroszok kivonulása után megjelentek a felügyelők, akik lovakat és szarvasmarhákat foglaltak le a gazdáktól, később leltárt készítettek a házakról, és sok lakost szigorúan kihallgattak, gyakran brutális erőszakot alkalmazva. 

– Ezután jött a parancs, hogy senki sem aludhat többé otthon, mindenkinek vagy a túl kicsi iskolaépületben, vagy egy nagy istállóban kellett töltenie az éjszakát. Szorosan őrizték mind a két épületet a magyar rendőrök. Mivel ezekben az épületekben nem volt tisztálkodólétesítmény, rendkívül bizonytalan volt a helyzet, különösen a csecsemők és kisgyermekek, valamint az idősek, a gyenge emberek és a nők számára. Reggelente hazaküldték az embereket, főként a szarvasmarhák és háziállatok gondozására. Ez így ment egy ideig, amíg megszületett a deportálási parancs Mosonszolnokra. (Itt volt a gyűjtőtábor, ahonnan vagonokban szállították tovább a kitelepítetteket Ausztriába és Németországba.) Ennek következtében az évszázadok óta németek által felépített Kaltenstein (Levél) ebben a formában megszűnt létezni – emlékeztett Graf Helmuth, aki négyévesen élte át azt, hogy el kellett családjával otthonát, majd országát hagynia. 

Mint elmondta, nagyon gyakran járt vissza az elmúlt évtizedekben, ápolta ősei sírját a temetőben. Neki köszönhetően jó kapcsolatokat sikerült létrehozni szülőfaluja és Gálos (Gols) között. 
Zárszóként hozzátette: „Kérem, ne feledjék, hogy Levél községet évszázadok óta németek alakították. Kérjük, őrizzék meg nekünk a megmaradt néhány emlékművet, a templomokat, a temetőt és a sváb házat!” 

Butsy Lajos katolikus plébános, Demjén Enikő református teológus és Farkas Ervin evangélikus lelkész tartott ökumenikus megemlékezést a temetőben, majd a résztvevők a kultúrházban gyűltek össze. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában