kisalfold.hu videó

2023.07.19. 06:06

Veszélyes üzem - Egymást érik a súlyos balesetek az M1-es autópályán Győr-Moson-Sopronban - videók, fotók

A vég nélküli kocsisorok, kamionkaravánok között szinte naponta történnek ütközések; sűrűn riasztják a mentőket súlyos balesetekhez az M1-es észak-dunántúli vonalán. Szomorú tény: a nagy számok törvényei alapján ebben sok meglepő nincs.

kisalfold.hu

Baleset után mentés az M1-es autópályán idén júniusban Győr térségében. A karambolok után általában több kilométer hosszan torlódik a kocsisor az M1-es sztrádán. Fotó: Nagy Gábor

Kocsisorok, kamionkaravánok az M1-esen

Visszafogott számítások szerint naponta 100-120 ezer autó fordul meg az M1-esen a hegyeshalmi határ, Mosonmagyaróvár és Győr között. Utóbbi adat főleg annak tükrében beszédes, hogy négy-öt évvel ezelőtt ez a szám „még csak” 75-80 ezer volt, vagyis a növekedés jelentős. A tömött kocsisorokat, kamionkaravánokat mi sem bizonyítja jobban annál, hogy mindkét irányban közel 100 kilométernyi pályaszakasz újult meg 2018 és 2020 között 25 milliárd forintból, mégis alig pár év elteltével jelenleg ismét „nagygenerálra” van szükség az M1-esen.

A szóban forgó burkolatjavítások 90 km hosszan, 20-25 szakaszon várhatóan idén október végén zárulnak. (Az állandóan erős forgalom miatt, az útépítő szakemberek védelme érdekében augusztusi kánikulában várhatóan áttérnek az éjszakai műszakokra az M1-es autópályán.) Érthető módon a külső sáv szinten tartása okozza a legtöbb fejtörést, hisz itt közlekednek 0-24 órában a kamionok. Az igazi gyógyírt a sorozatos balesetekre és úthibákra az M1-esen a sztráda bővítése háromszor három sávra jelenti majd. Minden idők egyik legnagyobb volumenű hazai fejlesztése 2025-ben indul el a tervek szerint 700 milliárd forintos büdzsével.

A győri helyszínelők szemével

„A követési távolság be nem tartása és a fáradtság miatt következnek be elsősorban az ütközések az M1-esen, sok a ráfutásos baleset is. A monoton haladás miatt a hirtelen fellépő helyzetekre gyakran csak késve reagálnak a sofőrök. 300 kilométer megtétele után ajánlott pihenőt tartani; a tranzitforgalomban sokan 800-1000 km-t vezetnek egyhúzamban. Sokan kockázatnak azzal is, hogy türelmetlenségük miatt jobbról előznek, illetve a tereléseknél nem lassítanak eléggé” – kezdte Koller József rendőr törzszászlós.

A győri balesetvizsgáló arra is felhívta a figyelmet, hogy baj esetén minden autós húzódjon le és biztosítson szabad utat a mentőknek. Több országban a rendőrök egyébként drónokkal is ellenőrzik, hogy az autósok és a kamionosok betartják-e az 50 méteres követési távolságot az autópályákon.

A leggyakoribb baleseti okok az M1-es autópályán

Addig azonban ésszel kell lennünk az M1-esen; ha kizárólag a vezetésre fókuszálunk, akkor is veszélyes üzem a szinte mindig zsúfolt autópálya.

„A figyelmetlenség, a mobiltelefon használata okozza a legtöbb balesetet az M1-esen. A nagyobb ünnepek, nyári szabadságok idején óriási a forgalom az M1-es autópályán, a kocsisor gyakran torlódik Győr-Moson-Sopronban és Komárom-Esztergomban is. Már nagyon kell a harmadik sáv mind a főváros, mind a határ felé vezető oldalon, remélem, két év múlva elkezdődik a tervezett beruházás.

A műszaki hibából adódó ütközések elenyészők. Továbbra is előfordul azonban, hogy ittas, drogot használó, jogosítvány nélkül vezető sofőrök felelőtlensége vezet karambolokhoz. Akár úgy is, hogy az említett három tényező összeadódik” – mondta Szabó András, a Szasza Autómentő Kft. tulajdonosa.

28 éves fiatalember tragédiája Károlyháza térségében

Szabó András három éve, 2020 nyarán vesztette el az egyik kollégáját az M1-es autópályán. A halálos balesetben a 28 éves Bolyai Rajmund hunyt el. A tragédia másodpercek alatt következett be: a fiatalembert halálra gázolta egy terepjáró az M1-es leállósávjában.

Rajmund Barcelonában szerzett autóipari végzettséget, négy nyelven beszélt. Itthon akart élni, dolgozni. Épp bajba jutott családon segített Károlyháza térségében 2020 júliusában, amikor a végzetes ütközés bekövetkezett.

Szabó András autómentő fekete gyászszalaggal a három évvel ezelőtti tragédia után. Fotó: Csapó Balázs (Kisalföld-archívum)

Két nap alatt két halálos baleset az M1-esen

Az elmúlt három évben több tucatnyi halásos baleset történt az M1-esen Győr-Moson-Sopronban és Komárom-Esztergom megyében. A lapunkhoz eljutott információk szerint eddig júliusban közel tíz súlyos baleset volt az M1-esen térségünkben. Július 12-én kisteherautó sofőrje vesztette életét, miután kamionba rohant Tatánál.

Június végén Bábolna térségében motoros hunyt el. Bő két hete Győr közelében is történt végzetes baleset: akkor áruszállító kocsi ütközött kamionnal; előbbi sofőrjén sem tudtak segíteni. Az M1-es üzemeltetését végző MKIF videója szerint a múlt hónapban több kamionos baleset is borzolta a kedélyeket; az egyik karambol után folyékony szappan terítette be a sztráda egyik oldalát.

Mentőhelikopter szállt le az M1-es autópályára Komáromnál

Június utolsó napján, Komárom térségében életveszélyes sérülésekkel emeltek ki egy 35 éves bolgár férfit a roncsból az M1-es autópályán. Ekkor lengyel mentőhelikopteres egység is leszállt az M1-esen autópályán; a nem mindennapi segítségnyújtásról videót és riportot egyaránt közölt a Kemma.

A kisalfold.hu archívuma szerint idén év elejétől 2023 júliusának első hetéig több mint ötven baleset történt Hegyeshalom és Tata között. A saját gyűjtésünk nagyjából egyezik a Police.hu-n található információkkal; a rendőrség hivatalos oldala szerint közel 60 baleset után volt szükség a mentőkre az M1-es észak-dunántúli részén.

Ráfutásos balesetek az M1-es autópályán

Hétfőn mindig erős a forgalom az M1-esen, kedd és szerda csendesebb, aztán csütörtöktől hétvégéig ismét fokozatosan egyre több a jármű az autópályán – állítják közlekedési szakemberek. A kamionokból álló sort állandónak tartják; e tekintetben nincs nagy különbség a hét egyetlen napján sem.

Ha esik az eső, ha front hat a sofőrökre, akkor érezhetően több a baleset. Mivel a kánikulai hőség most köszöntött be, augusztusban pedig várható a vendégmunkások „inváziója” is, így borítékolhatóan nehéz hetek elé nézünk az M1-esen szeptemberig.

Lengyel családi tragédiája az M86-oson Rábakecöl térségében

A négytagú lengyel család tragédiája Rábakecöl közelében ráirányította a figyelmet az autóutakra is. Durrdefekt okozta azt a halálos karambolt, amelyben hárman haltak meg az M86-os rábaközi szakaszán június közepén. Az egész országot megrázta a hír, hogy a fiatal szülők mellett az egyik kisgyerekük is életét vesztette a végzetes balesetben.

A tragédiát egyedül a család legfiatalabb tagja, kétéves pici lány élte túl. Az első ülésen utazóknak esélyük sem volt a túlélésre, miután a közvetlenül előttük haladó kamion jobb első kereke defektes lett.

Jóval kevesebb jármű halad az M85-ösön és az M86-oson, mint az M1-esen

Az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint a forgalom nagysága az M85-ös autóút M1-es autópályához közeli szakaszán átlagosan napi 25-28 ezer gépjármű, a távolabbi szakaszokon körülbelül 5-8 ezer. „Ezzel szemben az M86-os autóút átlagos napi forgalma 5-10 ezer jármű; ami lényegesen gyengébb, mint az M85-ös forgalma” – tudtuk meg Szimicsku Lászlótól, az MKIF kommunikációs igazgatójától.

Mindkét Győr-Moson-Sopront érintő autóúton fordulnak elő súlyos balesetek, szerencsére csak ritkán. Tavaly szeptember eleje és idén március vége között egy halálos, egy súlyos és négy könnyű sérüléssel végződött karambolhoz riasztották a mentőket az M85-ösön.

Szemben a forgalommal az M85-ösön

Emlékezetes eset volt tavaly tavasszal az M85-ösön, amikor Győr irányába a fertőendrédi csomópont közelében forgalommal szemben haladó jármű okozott balesetet. Az idős férfi több mint 12 kilométert haladt szabálytalanul, majd végül egy személyautónak hajtott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában