Fájt a feje Pembének, szerencsére már jobban van

2023.07.25. 17:47

Különleges küldetés - Elefántot mentettek a tűzoltók Győrben - fotók, frissített hír

Elefántmentéshez kértek segítséget a győri tűzoltóktól vasárnap. A győri állatkert 22 éves, 5 tonnás elefántbikája ugyanis rosszul lett és valahogy lábra kellett állítani - közölte az Országos Katasztrófavédelem.

Kisalföld.hu

Végül a több mint három órás közös munka után sikerült Pembét lábra állítaniuk a győri tűzoltóknak. Fotó: dr. Németh Ramóna tűzoltó főhadnagy

18.52 - Pembe már mindenkinek örül

"A négyfős győri elefánt csorda legidősebb 22 éves tagjának mentésére siettek vasárnap reggel a magyar elefántos szakma vezető szereplői és a győri tűzoltóság kivezényelt egységei. Volt aki Szegedről, volt aki Veszprémből sietett Pembe segítségére.

Pembe alvás közben összecsuklott egy olyan szerencsétlen szűkületben, ahonnan nem tudott lábra állni. Az ilyen nagytestű állatok mentése nem csak körülményes, de sürgető is. A saját súlyának folyamatos terhelése miatt sérülhet a tüdő és az állat különböző belső szervei, ami rövid időn belül elhulláshoz vezethet.

A több órás megfeszített sikeres mentési csapatmunkában a keringés támogatás, a győri és a budapesti állatorvosi kollégák, a biztonságos emelést (lábra állítást) a több évtizedes elefánt szállítási tapasztalattal rendelkező, győri és a veszprémi állatkert igazgatójának vezetésével a győri tűzoltóság csapatának és Pembe közreműködésével történt. A legfontosabb, hogy Pembe jól van és mindenkinek örül, aki meglátogatja társai társaságában" - közölte a győri állatkert.

Korábban

A tűzoltók a csüggedt óriást nagyon előnytelen helyzetben találták, a feje egy kisebb szűk részen helyezkedett el, ahonnan el kellett mozdítani ahhoz, hogy megemelhessék. Az állatkerti gondozók megkötötték az elefánt lábait, majd a tűzoltókkal közösen sikerült elmozdítani, hogy azután átfűzhessék a hevedereket a hasa alatt. A hevederek átfűzéséhez egy közlekedési baleseteknél is használt emelőpárnát használtak.

A hevedert a plafonon lévő csigán keresztül rögzítettek a daru csörlőjéhez, amellyel végül a több mint három órás közös munkát követően sikerült Pembét lábra állítani - olvasható a bejegyzésben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában