Az 1927-es tervek szerint

2023.07.14. 19:12

Kereszt alatt a kapuvári gimnázium

A kereszt kihelyezésével hosszas munkálatok sora zá­­rult le, mellyel megújult a teljes tetőszerkezet, új födémet kapott az épület, és napelemek is kerültek a tetőre.

Cs. Kovács Attila

Helyére illesztették a keresztet a gimnázium tetején.

Fotó: Páli Szent Vince Iskolaközpont

Felkerült a kereszt a kapuvári Páli Szent Vince Iskolaközpont gimnáziumi épületének tetejére, annak is a csúcsára. „Isten kegyelméből és sok szorgos szakember munkájának köszönhetően” – írják az intézmény közösségi oldalán. 

A műtárgy elhelyezésére az eredeti, 1927-es tervek szerint került sor. A gimnázium épülete ugyanis 1929 és 1948 között tantermeknek is helyet adó zárdaként működött a Páli Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek fenntartásában. A nővéreknek 1873-tól volt meghatározó szerepük Kapuvár oktatástörténetében, amikor megnyitották leányiskolájukat, később pedig a kisdedóvót. 

A kereszt kihelyezésével hosszas munkálatok sora zá­­rult le, mellyel megújult a teljes tetőszerkezet, új födémet kapott az épület, és napelemek is kerültek a tetőre. A széles körű felújításnak köszönhetően az épület alkalmassá vált a tetőtér teljes beépítésére, melyre a tervek szerint belátható időn belül sor kerül. A kereszt ünnepélyes megáldását 2023 őszén, a 150. jubileumi emlékév keretein belül tartják meg. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában