Bepillantás a hétvégi magyar iskolákba

2023.07.10. 13:59

A világ minden tájáról érkeztek a magyar nyelv őrzői Győrbe - galéria

Az országhatárokon kívül élő magyar közösségek fiatal tagjainak sok esetben a hétvégi magyar iskolák jelentik a lehetőséget arra, hogy megtanulhassák a nyelvet. A Széchenyi Egyetemen immár második évtizede ad teret a külhoni magyar tanárok továbbképzésére.

Dániel Viktória

A világ számos pontján a hétvégi magyar iskolák jelentik azt a pontot, ahol a magyar fiatalok találkozhatnak egymással és megtanulhatják a nyelvet - hangzott el a győri Széchenyi-egyetemen.

A győri intézmény Apáczai Csere János Karán hétfőn tartották a huszonharmadik alkalommal megrendezett program megnyitóját. A két féléves képzést az elmúlt években sikerült akkreditáltatni, így a résztvevők tanulmányaik végé a szakmai továbbképzést igazoló oklevelet is átvehetnek. Az ünnepélyes megnyitón részt vett dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki kiemelt öröm, hogy ilyen sok résztvevőt köszönthet a képzésen.

– A világ számos pontján a hétvégi magyar iskolák jelentik azt a pontot, ahol a magyar fiatalok találkozhatnak egymással és megtanulhatják a nyelvet. Az ehhez szükséges munkáért pedig a diaszpórában tanító pedagógusokat illeti elismerés, ők azok, akik továbbadják azokat az értékeket, amik elődeink a nyelv és a kultúra által ránk hagytak. Több mint 270 hétvégi magyar iskola működik szerte a világba, az elmúlt években új intézmény nyílt Kolumbiában, Hawaii-n, Szingapúrban, Tokióban és Abu-Dzabi-ban.

Dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora hangsúlyozta a magyar nyelv megőrzése és továbbadása egy órási feladat, ezért hálásnak kell lennünk azoknak, akik ezt vállalják, gyakran fizetséget nem várva, szabadidejükben önkéntes munkaként.

Pergel Elza alpolgármester elmondta, öröm ennyi mosolygós arcot látni és reméli, hogy a következő években még többen jelentkeznek majd a képzésre. Dr. Pongrácz Attila a kar dékánja pedig visszaemlékezett arra, hogy az intézmény, mely akkor még a Győri Tanítóképző nevet viselete, a 90-es években elsőként vállalta fel, hogy képzést szervez azoknak a pedagógusoknak akik külhoni magyar fiatalokat tanítanak.

Kövecsesné dr. Gősi Viktória a továbbképzés szakmai vezetője elmondta, hogy néhány hete 24, a 2022-2023-mas képzésben résztvevők vehette át az oklevelét. A szakmai továbbképzés első része jelenléti oktatással történik, a januári félévben pedig online képzés lesz. A résztvevők 13 tantárgy során pedagógiai, pszichológiai és módszertani projekteken keresztül neves szakmai oktatóktól sajátíthatják el az új ismereteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában