Árvíz

2023.05.17. 14:59

Víz alá kerülhet a győri rakpart - Másodfokú a készültség több vármegyei folyószakaszon

kisalfold.hu

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság lapunkat úgy tájékoztatta: a Dunán levonuló árhullám következtében kedvezőtlenül alakuló bel- és külvízszintek miatt a Kapuvár-Hansági belvízvédelmi szakaszon II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el szerdán 14 órától. Ennek megfelelően a Bősárkányi szivattyútelep éjjel- nappal üzemel. A Rábca menti belvízvédelmi szakaszon másodfokú, a Duna menti belvízvédelmi szakaszon és a Mosoni-Duna bal parti belvízvédelmi szakaszon elsőfokú a készültség.

Várhatóan a győri rakpart is víz alá kerül május 18-án (csütörtökön) a reggeli órákban. A várható vízszinteket a bősi erőmű üzemeltetése befolyásolja.

A Dunán Nagybajcs térségében jelenleg is lassan áradó a vízjárás, várhatóan csütörtök estétől következik be a tetőzés (510-530 cm). Ennek következtében - a szigetközi elárasztáskor korábban elrendelt területek mellett - csütörtök reggeltől I. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Vének-Dunaremete árvízvédelmi szakasz szőgyei és nagybajcsi gátőrjárására, valamint a torkolati műnél, továbbá a Vének-Dunaszentpál árvízvédelmi szakasz bácsai gátőrjárására a Mosoni-Duna balparti és a Duna jobbparti védvonal szakaszaira. Az árvíz gyors, egy-két napos levonulására számítanak. 

 

 Rábán és a Lajtán térségünkben készültségi szintet meghaladó vízszintek nem várhatóak a jelenlegi előrejelzés alapján. 

 

Fontos hangsúlyozni, hogy az érkező árhullámok a most következő 5-6 napban az állami védvonalak között maradnak, tájékoztatta szerkesztőségünket az országos vízügyi Főigazgatóság.

A régiós vízügy területén lévő kisvízfolyásokon a jelentős csapadék ellenére érdemi árhullám nincs. Péntektől már sehol nem valószínű jelentős csapadék.

Az ÉDUVIZIG területén nagyjából a Győr-Veszprém vonaltól nyugatra sokfelé volt 25-30, helyenként 35-40 mm-t elérő csapadék. Keletebbre jellemzően 15-20 mm alatti mennyiségek fordultak elő. A kedd este kiadott előrejelzések szerint szerda estig még a Duna alpesi részvízgyűjtőin és a Lajta felső szakaszán alakulhat ki 5 mm-t elérő területi csapadékátlag. Az igazgatóság területén záporok-zivatarok hatására holnap reggelig a Cuhai Bakony-ér, Concó, Által-ér területén átlagosan további 10-20 mm csapadék hullhat. Az ÉDUVIZIG-nél folyamatos a figyelőszolgálat, vízmérce észlelés, továbbá műtárgyaiknál uszadékszedést végeznek. Az eredményes belvízvédekezés lefolytatása érdekében a szükséges vízkormányzási munkákat továbbiakban is végzik, szivattyúzási tevékenység folyik a Bácsai, Börcsi, Bősárkányi és Szavai szivattyútelepeiken.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában