Frissített hír

2023.05.19. 08:23

Már nem támad olyan erősen a víz - Megszüntették az árvízvédelmi készültséget Győr-Moson-Sopronban - videó, fotók

Árvízvédelmi készültség már nincs, csupán csak a belvízkészültség maradt fenn péntekre, tájékoztatta lapunkat az Észak-dunántúli Vízügyi igazgatóság. A következő 6 nap alatt sehol nem valószínű területi átlagban jelentős mennyiség.

kisalfold.hu

Fotó: Győri Útkezelő Szervezet

Péntek, 11.28 - Győrnél a Rába 435 cm-rel tetőzött csütörtök este

A Duna Alsó-Ausztriában és Dévénynél is apad.  Nagybajcsnál csütörtök este tetőzött a Duna 495 cm-rel, 4450 m3/s vízhozammal. A vízállás hajnalban csökkent az I. fokú készültség szintje (470 cm) alá. A dunacsúni tározó vízjátéka miatt lelassult az apadás. A vízszint alakulását a bősi erőmű üzemeltetése továbbra is befolyásolja.

Győrnél a Rába 435 cm-rel tetőzött csütörtök este. Hétfőn süllyedhet a vízszint 300 cm alá. Komáromnál jelenleg tetőzés közeli a vízszint, Esztergomnál még árad a folyó. A Rába Sárvárnál még lassan árad, pénteken tetőzés. Térségünkben Ragyogónál szombaton várható a tetőzés kialakulása az I. fok szintje (150 cm) alatti (110-130 cm körüli) vízállás mellett. Árpásnál a tetőzés vasárnap valószínű, az I. fok szintjétől (320 cm) jóval elmaradó (210-230 cm körüli) vízállással. Mosonmagyaróvárnál a Lajta jelenleg tetőzés közeli, 26 m3/s vízhozamot szállít. Az I. fokú készültségi szintet (160 cm) nem éri el a vízállás.

A Mosoni-Dunába torkolló alsó-szigetközi belvízcsatornák (Szava, Bácsa, Győrzámoly) vízállása továbbra is a szivattyúzási határ fölött van. A Rábca alsó szakaszán is szivattyúzási szint fölött vannak a vízszintek. Az abdai árvízkapu jelenleg nyitva van.

Péntek, 8.23 - Újra emelkedik a vízszint - Ismét számítani kell a rakparti út zárására Győrben - videó, fotó

Folyóinkon levonuló árhullám miatt mind a Rába, mind a Mosoni-Duna vízszintje jelentősen emelkedett az elmúlt napokban. Csütörtök reggel a Rába folyó a győri mércénél 421 cm-nél stagnálni kezdett, azonban a délelőtt folyamán ismét emelkedni kezdett a vízszint. A 14 órakor mért adatok szerint már 430 cm a víz magassága. 

"Ez azt jelenti Győr esetében, hogy a Móricz Zsigmond alsó rakparti úton, a Kossuth-híd alatt a Mosoni-Duna vize tócsaszerűen megjelent az út mindkét szélén a vízelvezető rácsoknál. Jelenleg sárga villogós járművel és terelő elemekkel biztosítjuk a forgalmat egy sávon.

Folyamatosan figyeljük a Vízügyi Főigazgatóság oldalán a vízmérce adatokat és amennyiben elborítja az alsó rakparti utat a Mosoni-Duna, akkor elrendeljük az út lezárását. A soron következő intézkedésekről részletesen tájékoztatjuk a lakókat, közlekedőket" - közölte portálunkkal Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában