Elismerések a segélyakciókért

2023.04.25. 16:26

Érdemérmeket vehettek át Tatán

Az egykori piarista rendházban tartották a hétvégén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-dunántúli Regionális Küldöttgyűlését, amelyen elismeréseket adtak át.

Kiss T. József

Az Ukrán Segélyakció Érdemérem kitüntetést heten vehették át a közép-dunántúli régióban. Fotó: Kiss T. József

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Közép-dunántúli Régiója három vármegyében végzi küldetését, Komárom-Esztergomban, Veszprémben, valamint Fejérben. A régióban működő intézmények széles ellátási körben látják el munkájukat: kisgyermekek, ápolásra szoruló idősek, hajlék nélküliek, fogyatékkal, szenvedélybetegséggel élők számíthatnak rájuk. 

A 2022-es év a szeretetszolgálat közösségeit is különleges kihívások elé állította. Új feladatként érkezett a régióba a háború miatti integrációs és segítő program, a gazdasági változások okozta áremelkedések pedig nem tervezett nehézségeket okoztak a költségvetésben. 

Az Ukrán Segélyakció Érdemérem kitüntetést heten vehették át a közép-dunántúli régióban. Fotó: Kiss T. József

Bondor Lajos, a közép-dunántúli régió vezetője a küldöttgyűlésen úgy fogalmazott: „Tavaly több bentlakásos intézményt meglátogattunk, amelyekből szeretnénk átvenni a magyar államtól. Ezek között volt idősekkel, fogyatékosokkal és hajléktalanokkal foglalkozó is, idén az egyik kiemelt feladat ennek az átvételi folyamatnak a lezárása lesz. Nemrég az egyik megyei jogú város vezetése megkeresett bennünket, amely a teljes szociális alapellátását szeretné átadni a máltaiaknak.” 

A küldöttgyűlésen elfogadták a 2023-as költségvetést és az ez évi programot, valamint országos küldötteket és pótküldötteket választottak, s kitüntetéseket adtak át. Országos küldöttek: Baranyi Zsigmond (Káptalanfa), ifj. Fritz István (Dorog), Fritz István (Dorog), Fritz Istvánné (Dorog), Horváth István (Komárom), Kovács Hajnalka (Káptalanfa), Langmár Istvánné (Tata), Lendvai-Frikkel Attila (Veszprém), Polgár Gábor (Tata), Preininger-Horváth Edina (Ajka), Számné Kálmán Mária Katalin (Komárom). Pótküldöttek: Szeitz Gyula és Tabacsik Mihály (Székesfe­hérvár). 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 150 munkatársa és önkéntese részesült országszerte a Szuverén Máltai Lovagrend által alapított Ukrán Segélyakció Érdemérem kitüntetésben a válságban nyújtott kiemelkedő helytállás elismeréseként. Eddig mindösszesen négy érdemérmet alapított a rend. 1912-ben az olasz–török háború kapcsán, 1956-ban a magyarországi forradalom és szabadságharcot követően, 2015-ben a nemzetközi migrációs krízishez kapcsolódóan, legutóbb pedig a Koronavírus Elleni Védekezésért Érdem­érem kitüntetést. 

Ebbe a sorba illeszkedik az Ukrán Segélyakció Érdemérem, amelyet az MMSZ Dunántúli Régiójában adományoztak Horváth Istvánnak (Komárom), Számné Kálmán Mária Katalinnak (Komárom), Talabéra Andreá­nak (Tatabánya), Takácsné Ravasz Mártának (Komárom), Dupcsik-­Séra Anitának (Tata), Lendvai-Frikkel Attilának (Veszprém), Preininger-Horváth Edinának (Tata, régióközpont). 
Preininger-Horváth Edina a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének tisztikeresztjét is átvehette Szabadhegyi Kristóftól, a szövetség elnökétől és Tihanyi Gábortól, az MMSZ Országos Központ ellenőrző munkacsoportjának vezetőjétől. 

Preininger-Horváth Edina a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének tisztikeresztjét vehette át.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában