Gyalog mennek át

2023.03.01. 16:58

Úttorlasz Somfalvánál, tiltótábla Szentmargitbányánál - Az ingázók és a polgármesterek is felháborodtak az osztrák intézkedésen

Ágfalva és Sopron polgármestere szerint is elfogadhatatlan a határátlépés ellehetetlenítése, ezért a külügyminisztériumtól kértek segítséget a schengeni határok átjárhatóságának biztosítása érdekében.

Bódvai Ildikó

Fotó: Rombai Péter

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, szerda reggelre két Sopronhoz közeli határátkelőn, Ágfalva és Somfalva (Schattendorf), valamint Sopronkőhida és Szentmargitbánya (St. Margarethen) között is korlátozást vezettek be az osztrákok a nagy átmenőforgalom miatt. 

Gyalogosan mennek át a határon

A szokásosnál is több autó sorakozott szerda reggel Ágfalvánál, a határ magyar oldalán kialakított parkolóban. Sorra szálltak ki az emberek a kocsikból és mentek át gyalog, az úttorlasz mellett a határon. Horváth József két társával Nagycenkről jár ki szőlőt metszeni, már mindhárman túl vannak a hetvenen. 

- Kevés a nyugdíj, ki kell valahogy egészíteni - mondják. Részben megértik, hogy a nagy forgalom zavaró, de a lezárás szerintük nem megoldás. - Jól kicsesztek velünk, de azért megoldjuk valahogy. Az osztrák gazda elénk jön autóval, már itt is van, vár a határ túloldalán - teszik hozzá egyre szaporázva a lépteiket.

Horváth Hajnalka évek óta jár ki Ágfalváról a szomszédos Somfalvára takarítani. Azt mondja, elkeserítő és felháborító a határ lezárása. Az ágfalviakhoz hasonlóan sok somfalvi sem ért vele egyet, hiszen most nekik is nagyot kell kerülniük, ha Sopronba mennek. 

- Megkeserítik az életünket, mire jó ez? Én még megoldom, mert itt dolgozok Somfalván, leteszem a határnál az autót és átsétálok, de aki messzebbre jár, az bajban van, Sopron felé nagyot kell kerülni - mondja, egyetértve azokkal, akik szerint a lezárás több ezer ember életét keseríti meg. Egy olyan út kellene, ami elkerüli mindkét települést.

Borsodiné Horváth Eszter és Németh Anikó is gyalogosan siettek át a határon. Egyikük Somfalván dolgozik, a másikuk Nagymartonba (Mattersburg) megy tovább. 

- Borzalom! Felháborító, hogy 2023-ban az Európai Unióban ezt megteheti egy osztrák település vezetése - mondják. Most még parkolhat az autójuk Somfalván, de ha megemelik a parkolási díjat, az sem lesz egyszerű. - Valahogy csak lesz, meglátjuk majd. Dolgozni kell! - intenek sietve búcsút.

Somfalván kezdődik az útépítés

Korábban már többször beszámoltunk róla, hogy  Somfalván régóta sérelmezik a nagy átmenő forgalmat, amit főként a munkahelyeikre ingázó magyarok okoznak. Korábban sorompóállítást, vagy teljes  útzárat helyeztek kilátásba. Végül az a megoldás született, hogy gyalogos zónát alakítanak ki a határhoz vezető belterületi úton. Ez álláspontjuk szerint települési hatáskör, nem vonatkozik rá nemzetközi egyezmény. Az utat szerda reggel zárták le az építés idejére. Később egy 160 eurós matrica megvásárlását követően a két falu lakosainak megengednék, hogy „gyalogos” tempóban autóval is közlekedhessenek a sétálóövezetben.

Pék Zsuzsanna, Ágfalva polgármestere mindent megtett a határ átjárhatóságának a biztosításáért, de a somfalvi polgármester hajthatatlan. 

- Hiába tárgyaltunk velük és sorakoztattuk az érveinket, ajánlottunk kompromisszumos megoldásokat, nem volt fogadókészség. Változást csak akkor tudok elképzelni a somfalvi képviselő-testület döntésében, ha esetleg megfordulna ott a közhangulat - beszél tapasztalatairól Pék Zsuzsanna, aki nem tartja hatékony lépésnek a lezárást. Szerinte sokkal jobban eloszlana a forgalom, ha több határátkelő lenne. Inkább ebben kellene gondolkodni. Javasolták korábban egy elkerülőút megépítését, amit a magyar kormány támogatott, de az osztrák nem. Hozzáteszi, az Ausztriában dolgozó magyaroknak sajnos nincs érdekképviseleti fóruma, és a munkaadóik sem állnak ki értük, pedig az ő munkájukra az osztrák gazdaságnak szüksége van.

Szentmargitbányát sem lehet használni

Szerda reggeltől szinte minden járművet kitiltottak a Páneurópai Piknik Emlékpark melletti, L210-es, Szentmargitbányára vezető útról is. A döntés meglepte az Ausztriában dolgozókat és Sopron polgármesterét is. A táblák felirata szerint csak azok a járművek hajthatnak át a határon, amelyek Szentmargitbánya, Ruszt, Fertőmeggyes, Oka, Oszlop és Sérc településről indulnak vagy oda tartanak.

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere szerint barátságtalan, diszkriminatív és érthetetlen a döntés. 

- Magyarok tömkelege használja az utat reggel és este, az ő munkájukra Ausztriának szüksége van. Érthetetlen, hogy ennek ellenére mégis határokat zárnak le. Az M85-ös gyorsforgalmi út és az osztrák autópálya összekötésére sincs egyértelmű szándék Ausztria részéről. Nem értjük mit akar Ausztria. Schengen egy kicsi luxemburgi falu, amely nem véletlenül vált a belső határok nélküli Európa szimbólumává.  Ezek az osztrák települések ezzel az európai uniós alapértékkel mennek szembe, ezért arra kérjük őket, fontolják meg ezt a lépést! - mondta. Hozzátette, a soproni munkavállalók érdekében levélben fordult Szijjártó Péter külügyminiszterhez, kérve őt, vesse latba diplomáciai kapcsolatait a probléma megoldása érdekében.

A soproni és az ágfalvi polgármester is megerősítette, hogy egyeztetések folynak a magyar külügyminisztérium és az osztrák szövetségi kormány között, de azok eredményéről egyelőre nem tudtak beszámolni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában